Jobb hangulat

Jobb hangulat

Az emberi test minden fehérjéje aminosavakból épül fel. Az élelmiszerek széles skálájában megtalálhatók olyan fehérjék amik tartalmaznak ehhez mindenszükséges aminosavat. De kiderült, hogy a koncentrált adagok kiegészítő formában történő fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár. Segíthet a hangulat és az alvás javításában.

A triptofán egyike a nyolc esszenciális fehérje építő aminosavnak. Esszenciálisnak nevezzük, mert az emberi test nem képes előállítani. Kizárólag étkezéssel jutunk hozzá.

A triptofán a szerotonin termeléséhez szükséges, amely vegyi anyag neurotranszmitterként (ingerület átvivő anyag) működik a szervezetben. A szerotonin a hangulat, az alvás és a viselkedés legfőbb szabályozója. Az alacsony szerotoninszintet depressziós hangulathoz és alvászavarokhoz kötik.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a triptofán fogyasztása csökkentheti a depresszió tüneteit, javíthatja a hangulatot és javíthatja az alvást. Most egy 19 napigtartó, hatvan idős nő bevonásával végzett vizsgálat azt találta, hogy napi 1gramm triptofán növelte az illetők szubjektív energiáját és javította a hangulatukat a placebo csoporthoz képest.

Aminosavak ideális arányban

Az aminosav az emberi testben olyan mint az építőanyag egy házépítésnél. Akkormegy minden jól ha a szükséges mennyiségben van jelen. Ha valamelyik hiányzik az éppen olyan gond lehet, mintha valamiből több van. Aki épített már házat azemlékezhet arra, hogy egy megmaradt kupac építőanyagtól milyen gond lehet megszabadulni. Talán nem akkora mint azzal szembesülni, hogy szinte minden van a falazáshoz ami szükséges csak víz nincs.

Hasonlóképpen van ez a fehérjék előállításához szükséges aminosavakkal is. Ha csak egyhiányzik a nyolc létfontosságú építőelemből akkor lelassul vagy megáll a fehérje szintézis. Ez áll számos krónikus állapot hátterében. Kisebb probléma, de probléma ha valamelyikből több van mint szükséges. Ilyenkor a szervezetünk megszabadul a feleslegtől egyszerűen azáltal, hogy kalóriává alakul és más haszontalan melléktermékké.

Számos esszenciális aminosav termék kapható a piacon. Az Amino Primo arányaiban pontosan egy felnőtt ember aminosav szükségletét tartalmazza. Sem többet, sem kevesebbet. Vizsgálatokon alapuló mérések szerint közel 100%-ban sejtépítésre képes a szervezet felhasználni anélkül, hogy bármennyi is felesleges és drága kalóriává vagy ammóniává alakulna.

Forrás: Esszenciális aminosav fogyasztás egészségügyi előnyei