Krónikus betegségek

Krónikus betegségek

Hét ismerősömet hívtam fel tegnap. Azt az egyszerű kérdést tettem fel nekik, hogy mit tudnak a fehérjékről. Nem szoktam őket ilyesmivel felhívni, ezért először meglepődtek. A válaszaik pedig számomra okoztak meglepetést.
Nagyjából annyit tud egy átlagosan kiművelt felnőtt a témában, mint egy ötödikes. Pedig a betegségek legfőbb oka talán éppen itt keresendő.

A válaszokból annyit tudtam meg, hogy „a négy alapvető tápanyag egyike” és azt is, hogy „fehérjékből épül fel a testünk” és még olyat is mondott egyikük, hogy „testépítők eszik nyakra főre”. Egy olvasott ember is volt a kérdezettek közt aki megemlítette, hogy elsavasodik a szervezet a túlzott fehérjefogyasztástól, mert „emésztés során aminoSAV” lesz belőle és “ezért kell mindig zöldséget is enni amikor húst eszel”. És nagyjából ennyit tudtam meg egy egész napi kérdezősködés után.
Pedig a kérdés egyszerre összetett és egyszerű is. Lássuk mit vártam a kérdezettektől.

Az élet építőelemei

Jó, nem az élet hanem az élőlények építőelemeiről lesz szó, de ezt a lazaságot itt most meg kell engednem magamnak mivel nem filozófus vagyok.
Amikor azt mondom, hogy a testünkben minden másodpercben milliárdnyi fehérje jön létre és ezek fajtája is bőven a tízezer felett van, akkor érthető a felháborodásom, hogy ebből a megkérdezettek mindössze az izmokat voltak képesek megnevezni. Pedig a sejtjeink minden pillanatban azzal vannak elfoglalva, hogy fehérjéket kapnak, tologatnak ide-oda, szétszednek és összeraknak másokat belőlük - szóval törpe fehérje-feldolgozó üzemként működnek a nap 24 órájának minden pillanatában.
Minden fehérje aminosavakból épül fel. Vannak egyszerűbb szerkezetű fehérjék amik kizárólag aminosavakból állnak és vannak olyanok amik tartalmaznak egyéb molekulákat is, mint például zsírok, szénhidrátok vagy akár fémek. Azt mondhatnám leegyszerűsítve, hogy nincs protein aminosavak nélkül, de nem minden protein kizárólag aminosavból épül fel. Egy érthető hasonlat talán az autóiparból, hogy nincs autó kerék vagy kormány vagy motor nélkül, de a vonóhorog vagy a napfénytető nem része minden gépkocsinak.
Már itt tisztáznom kell a fenti telefonos kikérdezéskor előkerült első nagy tévedést. Az emberi szervezet fehérjéi nem fehérjékből épülnek fel hanem aminosavakból. A címsorban szereplő alapvető építőelem tehát nem az elfogyasztott fehérje hanem annak aminosav tartalma. És ez baj lesz. Mindjárt mondom miért.
De előbb hadd említsek meg pár fehérjét az emberi testből ami talán segít a probléma nagyságát megérteni. Ugyanis az izmok nem a legfontosabb fehérje tartalmú szervünk. Már ha lehet egyáltalán fontossági sorrendet meghatározni. Íme pár emberi fehérje csak felsorolva amiből ön is rájöhet, hogy miért is érdemes erről tanulnunk egy kicsit:

Szállítófehérjék, mint például a hemoglobin ami az oxigént viszi el a tüdőből a test legtávolabbi sejtjébe is.  Vagy az albumin ami olyan mint egy fuvaros vállalkozó. Bármit ráakasztanak azt elviszi a rendeltetési helyére legyen az vitamin vagy hormon vagy enzim. A test szervei közti cserebere közvetítői ezek a fehérjék és hiányukban a koordinált működés szenved hiányt.

Hormonok, mint például az inzulin vagy a tiroxin amik termelődésének zavara az anyagcserét omlaszthatja össze - vagy ide értve az összes nemi hormont és az adrenalint amik nélkül szobanövényhez hasonlóan reagálnánk arra ha valaki meg akarna bennünket enni.

Enzimek, mint például a pepszin és a tripszin, akiknek feladata a proteinek emésztése a gyomorban (pepszin) majd a vékonybélben (tripszin) amely folyamatnak a végterméke lesz az az aminosav is amiből saját maguk is felépülnek később. Amennyiben elégtelen ezek termelődése az rontja az elfogyasztott fehérjék hasznosulását és ezzel egy ördögi körbe kerül a szervezetünk.

Antitestek, melyek feladata egy fertőzés esetén felismerjék és semlegesítsék a szervezetbe került idegen anyagokat, mint például a baktériumokat vagy vírusokat. Ezeket másnéven immunglobulinoknak nevezzük és bár számos különféle termelődik és van jelen a szervezetünkben egy közös dolog miatt kerültek ebbe a listába: mindegyikük csak jó aminosav ellátottság esetén képes termelődni. Ez megmagyarázza azt a dolgot, miért hitvány valakinek az immunválasza egy fertőzéskor.

Egyéb védekezést biztosító fehérjék mint a trombin és a fibrin amik a vér összetevőit alvadásra késztetni és elérni, hogy egy sérülés helye bezáródjon. Hiányuk lassítja a sebgyógyulást. De akár hiszi akár nem az emberi test állít elő a kígyóméreghez hasonló extrém mérgező fehérjéket is - elsősorban a nyálban találhatók meg - amiknek szerepét még éppen csak elkezdte felderíteni az orvostudomány. Eddig azt tudjuk, hogy egy változatosan táplálkozó egészséges ember nyálában ott vannak, egy alultáplált vagy idősebb emberéből hiányzik. Idővel ki fog derülni a pontos szerepük.

Struktúrákat tartó fehérjék mint például a kollagén és az elasztin. Hiányuk vagy csökkenésük a szervezetben az öregedés külső jegyeiben fog látványosan megnyilvánulni. A bőr feszessége, a haj és a körmök egészsége jól láthatóan indikálja ha bármelyik termelődése lecsökken. De természetesen a test belső tartása, a vérerek rugalmassága és a tüdő szövetének képlékenysége szintén ezeken alapul.

Talán a legismertebb csoport az úgynevezett motorfehérjék. Az aktin és a miozin együtt az izmok fő építőelemei, az izmok összehúzódásában kulcsszerepet játszanak.
És a fenti felsorolás mindössze egy tucat a tízezerből. De talán érzékeltetésnek ennyi elég.
Az aminosavak és fogyasztásuk fontossága nem kap akkora figyelmet sem a gyógyításban, sem az egészségmegőrzésben mint amennyire szükség lenne.

Arányok, mennyiségek, problémák

Tényleg csak a  felvetés szintjén foglalkozzunk egy kicsit azzal, hogyan lehetne elegendő aminosavval ellátni a szervezetünket annak érdekében, hogy ne alakuljon ki az a helyzet, hogy létfontosságú fehérjék nem tudnak létrejönni vagy megújulni.

Röviden a lényeg: három oka van a hiányos aminosav ellátottságnak:

  1. Nem jut hozzá elegendő fehérjéhez
  2. Nem képes megemészteni az elfogyasztott fehérjét
  3. Nem tartalmaz az elfogyasztott fehérje elegendő aminosavat

A probléma kifejtését megtalálja ebben a cikkben vagy részletesebben ebben a könyvben.