Nem jut eszébe?

Miért nem jutott ez eszembe?

Az agy irányítja az emberi test összes sejtjét. Állapota felelős minden érzékletért, mozgásért, gondolatért, viselkedésért, valamint emlékezetért és az álmokért.
Az egészséges, jól táplált, hatékonyan működő agy fontosságát nem lehet túlbecsülni. Szabályozza a légzést, a szívverést, a testhőmérsékletet és a teljes hormonháztartást. Érdekes tény, hogy az agyműködéshez szükséges tápanyagok hiányát kutatók ki tudják mutatni pusztán egy ember beszédének változásából.

Mégis, annak ellenére, hogy rendkívül fontos a jól működő agy, általában ez a legrosszabbul táplált szerv az emberi testben. Tízmilliárd idegsejt (agysejt) rimánkodik folyamatosan azért, hogy jobb táplálékot kapjon. Aminosavakra, vitaminokra, ásványi anyagokra, oxigénre és zsírsavakra van szükségük. Az idegsejtek szükségleteit az egész élettartam minden napjának minden másodpercében ki kell elégíteni.
Azzal talán mindenki tisztában van, hogy mindezek a tápanyagok a véráramon keresztül jutnak el az agyba. Ha az agy véráramlása mindössze 20 másodpercre megszakad, eszméletvesztés következik be. Ha ennél hosszabb ideig megfosztják a vértől, akkor hanyatlásnak indul és mindössze 7-10 perc kell a teljes pusztuláshoz.

Pár gondolat az agy működéséről

Az agy milliárdnyi idegsejtje (neuron) jó esetben folyamatosan kommunikál egymással. De amíg az egyes neuronokon belül az impulzusokat elektromosság vezeti, ez már nem működik két szomszédos sejt között. Amikor információcsere folyik egyik neuronról a másikra, arra neurotranszmittereknek nevezett vegyi anyagokat használ az agyunk, hogy lehetővé tegye a sejtek egymás közötti kommunikációját. Szóval ez egy kémiai nyelv nem elektromos mint egy számítógép alkatrészei között természetes lenne.
Számos különféle neurotranszmitter létezik, de az agysejtek közötti kommunikáció csak körülbelül tíz fő neurotranszmittert használ. Ezek közül egyesek “csak” fájdalomérzetet hordoznak, míg mások bizonyos típusú izommozgást eredményeznek. Vannak amelyek serkentenek bizonyos érzelmi reakciókat, mások gátló hatásúak ugyanerre a reakcióra. Reakcióink mindenre amivel találkozunk, ahogyan felkavar minket egy dal vagy egy régi kép, feldühít egy vita vagy érzelmi inger, minden amit szeretünk, vagy szórakoztat minket – mindez az agy kémiai nyelvezetétől függ. Konkrétan a neurotranszmitterektől. Túl sok vagy túl kevés ezek közül az anyagok közül alul- vagy túlreagálást eredményeznek a bennünket érő ingernek megfelelően.

Miből készül egy ingerület átvivő anyag?

Mivel ezek fehérjék, a válasz röviden: aminosavakból. Általában mindegyik tartalmaz ezt vagy azt az aminosavakon kívül, de a fő vázát változatos összetételben és arányban aminosavak alkotják minden neurotranszmitternek.
Az agy tápanyag ellátottsága közvetlenül befolyásolja a neurotranszmitterek termelését. Ez pedig közvetlenül meghatározza mentális és érzelmi állapotunkat. A megfelelő aminosav ellátottság javíthat az elménk állapotán, javíthatja a hangulatot, a memóriát és a viselkedést.
Egyetlen jelenleg széles körben használt gyógyszer vagy “szabadidős célú drog” sincs amely kezelné a neurotranszmitter termelésével kapcsolatos probléma gyökerét. Ezek csupán a már meglévő neurotranszmitter-raktárak átmeneti, túlzott felszabadítását serkentik. Nem járulnak hozzá a neurotranszmitterek termeléséhez. Ez a tény magyarázza azt a megfigyelést, hogy a gyógyszerek és a kábítószerek gyakran elveszítik erőteljes és kívánatos hatásukat tartós használat esetén. Ugyanis ha a már meglévő neurotranszmitter-raktárak kimerültek, a drog nem képes további neurotranszmitter-felszabadulást stimulálni az agysejtek közötti kommunikációhoz. Ezért ilyenkor előfordul az „összeomlásként” ismert jelenség.
Összefoglalva: mielőtt valaki gyógyszerhez vagy kábítószerhez nyúl bármilyen idegi vagy elmebeli problémája kezelése érdekében, vizsgáltassa meg egy hozzáértő orvossal vagy táplálkozási szakemberrel mennyire felel meg az aminosav ellátottsága a minimálisan elvártnak. Vagy egyszerűen kezdjen el fogyasztani esszenciális aminosav kiegészítést a szokásos étrendje mellé és figyelje meg a javulást.