Öregedés és aminosav

Öregedés és aminosav hiány

Sok tényező befolyásolja, hogy milyen gyorsan öregszünk. A genetikai öröklődés, az egészségügyi szokások, a kórtörténet, az életmód, a szociokulturális háttér és a környezet együttes hatásai egyaránt szerepet játszanak öregedésünkben.
Sok idős ember nem szán elég időt vagy pénzt a tápláló ételek elkészítésére és elfogyasztására. Ezzel ellehetetlenítik az immunrendszerüket, és megjelenik a komolyabb betegség.

A testünk „alkatrészei” minden pillanatban megújulnak. De megfigyelte már, hogy míg egy fiatalember vagy egy gyerek sebei gyorsan begyógyulnak és aránylag hamar felépül még egy komolyabb sérülés után is, egy idősebb embernél ez sokkal tovább tarthat és lehet, hogy sosem épül fel teljesen?
Miközben a fent említett okok természetesen jelen vannak, létezik egy olyan öngerjesztő folyamat, ami 40 éves kor felett válik először láthatóvá és nem sokkal később már visszafordíthatatlannak tűnik. Pedig nem az.

Az öregedés tápanyaghiány összetevője

A gyógyulás - mindegy, hogy egy vírus fertőzött meg bennünket vagy csak eltörtük a kezünket - azt igényli, hogy a sejtjeink különféle fehérjéket állítsanak elő nagy mennyiségben. Legyen ez antitest ami egy vírussal képes elbánni vagy például a fibrin nevű fehérje ami a sebek bezárásakor keletkezik fehérjék százaira van szükség minden pillanatban. Ezeket a testünk elő tudja állítani amennyiben van miből.
De miből is épül fel minden emberi fehérje? Aminosavakból. Összesen húsz különféléből, amiből tizenkettőt képes maga is előállítani, de nyolcat nem. Ez utóbbiakat hívjuk esszenciális aminosavaknak. Nem azért esszenciális, mert fontosabb a másik tizenkettőnél hanem azért, mert nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy legyen belőle mindig bőven. Honnét jut a szervezetünkbe ez utóbbi nyolc? Az általunk megevett fehérjék több lépésben az emésztés során lebomlanak aminosavakká. Ezekből a sejtjeink felépítik a számukra szükséges összes fehérjét. Ha nincs miből akkor nem építik fel. Ha a húszból csak egyetlen egy is hiányzik akkor nem jön létre a fehérje amihez kellett volna az az egy.

Az időskori emésztésről

A gyomorban a gyomorsav és enzimek majd a vékonybélben más fajta enzimek több fázisban bontják aminosavakká az elfogyasztott fehérjéket is tartalmazó ételeket. Ezzel nem is lene elsőre semmi baj. De sajnos nincs ez így szinte soha.
Az életkor előrehaladtával ugyanis az ember fehérjeemésztő képessége csökken. Csökken a gyomorsav- és fehérjeemésztő enzimek mennyisége. A 60 év felettiek 30%-a nem választ ki gyomorsavat. Mérések szerint már a 40 év felettiek többsége csökkent fehérjeemésztési képességgel rendelkezik, és a fehérjék aminosavakra bomlása csak részleges.

Ha pedig nem jut elegendő aminosavhoz a szervezetünk, nem képes a szükséges mértékben fehérjéket előállítani.

Mondok egy csúnya példát: Minden fehérjebontó enzim maga is fehérje. Gondoljunk bele abba az öngerjesztő folyamatba, amikor az emésztés az miatt romlik, hogy a hasnyálmirigy nem képes előállítani annyi fehérjebontó enzimet amennyi szükséges lenne ahhoz, hogy megemésszen annyi fehérjét amiből lesz majd annyi aminosav amiből elő tudna állítani annyi emésztőenzimet ami … 
Azt hiszem mindenki látja a farkába harapó kígyó esetét.  
Sok táplálkozás szakértő megegyezik abban, hogy egy idősebb ember fehérje szükséglete több mint egy fiatal emberé. Ez így nem teljesen igaz. Ennek egyetlen oka van. Egy idősebb ember emésztőrendszere képtelen ugyanannyi elfogyasztott fehérjéből előállítani ugyanannyi aminosavat.

Helyes megközelítés: aminosavak

Számos összetevője van az időskor csökkent képességű emésztésnek. Hozzájárulhat ehhez a fogak romlása vagy elvesztése éppúgy, mint a csökkent nyáltermelés, de most kizárólag a fehérje építés és lebontás szempontjából próbálok javítani ezen.
Mivel az életkor előrehaladtával főként az enzimek mennyisége csökken, több megoldás is létezik. Az orvosi megközelítés az, hogy mesterséges enzimpótlással javítsuk a töltött káposzta emésztési képességünket. Ez jobb mint a semmi, de hosszabb távon nem kívánat mellékhatásokkal kell számolnunk és valljuk be nem a probléma okát kezeli. Az, hogy kívülről juttatunk be mesterséges enzimeket nem a probléma okát (aminosav hiány) kezeljük.
Mi lenne ha eleve tiszta aminosavat fogyasztanánk megfelelő arányban? Ennek az a nagy előnye megvan, hogy egy olyan tápanyagról beszélünk ami korlátlan mennyiségben fogyasztható (a józan ész határain belül) és nincs semmi nem kívánatos mellékhatása sem rövid, sem hosszú távon.
Az esszenciális aminosav a tápcsatornában már nem bomlik tovább. Az elfogyasztását követő 20 perc során bejut a véráramba és eljut a rendeltetési helyére, a sejtekhez. Ott pedig előáll a szükséges fehérje legyen az szép haj vagy harcos immunoglobulin.
Tudom, hogy aminosavat enni fehérje helyett vagy akár fehérjét enni rántott hús helyett nem tűnik természetes megközelítésnek. Nem is az. De természetesen élni egy krónikus betegségekkel teli, eliparosodott, túlnépesedett világban lehet divat, de nem lehet optimális megoldás, mert ellentmond a fejlődés törvényszerűségeinek, és az idősebb embereket kiszolgáltatottá teszi.