Mi az aminosav?

Hadd kezdjük azzal, hogy ha a tudományosabb meghatározást keresed, akkor érdemes inkább a Wikipédiát átböngészned, mert mi ennél egyszerűbben szeretnénk megfogalmazni neked, hogy mik azok az aminosavak. 

Amikor megtanulunk autót vezetni, megtanuljuk azt is, hogy mi kell ahhoz, hogy az működjön. Vagyis, hogy milyen üzemanyagot és hova kell töltenünk, hogy használni tudjuk.

A legtöbben nem is mélyedünk el ennél jobban egy autó műszaki felépítésében, nem tudjuk minden kisebb-nagyobb alkatrész nevét, vagy szerepét a működtetésben. Mert a legtöbbünk esetében erre nincs is szükség, hiszen ha az autónk elromlik, elvisszük a szerelőhöz.

A tested működése

Az emberi szervezet sokkal bonyolultabb és összetettebb, mint egy autó. Ráadásul a használati útmutató sem egységes, koronként, tájegységenként, szokásonként más és más. 

Persze vannak általános ökölszabályok, amelyek afféle keretet biztosítanak, de nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy minden egyes emberi szervezet különböző. A különféle körülmények és adottságok pedig különböző igényeket szülnek. Ezért van az, hogy ami jó lehet nekem, az nem biztos, hogy neked is beválik.

Mégis, van, ami mindannyiunkban közös: tápanyagokra van szükségünk ahhoz, hogy jól tudjuk működtetni a szervezetünket. 

Az aminosavak ezen tápanyagok közé tartoznak

A táplálkozásunk szempontjából megkülönböztetünk esszenciális és nem esszenciális aminosavakat. Ezek közül az utóbbiakat mi magunk is elő tudjuk állítani a bevitt tápanyagok segítségével. Azonban az esszenciális aminosavakhoz csak és kizárólag a táplálékon keresztül tudunk hozzájutni.

Fontosságuk azért kiemelkedő, mert elemi részei az EGÉSZ testünknek, kezdve a bőrünktől, a csontokon és izmokon át egészen a sejtszintű felépítésig. Az aminosavak számtalan kombinációban léteznek, és rengeteg folyamatban vesznek részt a szervezetünkben. Nélkülük nem lenne élet sem.

8 alapvető építőelem

Képzelj el 8 parányi lego kockát, amiből bármit megépíthetsz, amire szükséged van. Bizony, összesen ennyi esszenciális aminosav van, és ezekből elő tudod állítani a szükséges fehérjéket. Már, ha éppen mind a 8 mindig a rendelkezésedre áll. Ha ez nincs így, akkor tápanyaghiány lép fel, amely hosszú távon különféle megbetegedésekhez vezet.

Mi a 8 esszenciális aminosav?

Izoleucin

A hemoglobin termeléséhez szükséges aminosav, ezen felül a regenerálódásban kap nagy szerepet.

Leucin

A csontok, a bőr, és az izmok regenerálódásában játszik közre.

Valin

Az izmok energiaforrásául szolgál, valamint derekas részt vállal a sejtanyagcserében is.

Lizin

A nitrogénegyensúly az ő asztala, illetve segíti a kalcium beépülését a csontokba, hovatovább, köze van a bőr állapotához és regenerációjához is.

Metionin

Erős antioxidáns, erősíti az izmokat, és segíti a regenerálódást.

Fenilanilin

Az idegsejtek közötti kommunikációt javítja, ráadásul fájdalomcsillapító hatással is bír.

Treonin

Segíti a máj és a szervezet zsírégető, valamint anyagcsere folyamatait.

Triptofán

Serkenti a test saját növekedési hormon termelését, és természetes nyugtató, altató hatású aminosav.

Ennyi? Hogyan tovább?

Szerintünk kezdetnek ennyit érdemes tudni az aminosavakról. Ugyanakkor az már sokkal fontosabb téma, hogy hova vezet a hiányuk, az aránytalan bevitelük, és, hogy miért érdemes odafigyelni erre. Az pedig még fontosabb, hogy milyen problémáidra jelenthetik a megoldást.

Ha már pontosan tudod, hogy neked rájuk van szükséged,
akkor itt a termékek között találod meg, amit keresel.