Nem jut eszébe

AMINOSAVAKKAL A MEMÓRIAZAVAROK ELLEN

Talán te is tapasztaltad már, hogy egy-egy nehezebb időszakban, például fokozott szellemi igénybevétel, vagy kimerültség esetén, mintha szitává válna az agyad. Nem emlékszel, hova tetted a telefonod, hova indultál kezedben a kulcsokkal, bezártad-e az ajtót, kikapcsoltad-e a vasalót, hogy csak a leghétköznapibb dolgokat említsük.

Az agyunk igazi szuperszámítógép, gyakorlatilag irányítja az emberi test összes sejtjét. Felelős minden érzékelésért, mozgásért, gondolatért, viselkedésért, illetve az emlékezetért és az álmokért is.


Az egészséges, jól táplált, és hatékonyan működő agy fontosságát nem lehet túlbecsülni. Szabályozza a légzést, a szívverést, a testhőmérsékletet és a teljes hormonháztartást. Érdekes tény, hogy az agyműködéshez szükséges tápanyagok hiányát a kutatók ki tudják mutatni abból, hogy megváltozik az ember beszéde.

Milyen tápanyagokra van szüksége az agyunknak?

Annak ellenére, hogy rendkívül fontos a jól működő agy, általában ez a legrosszabbul táplált szerv az emberi testben. Tízmilliárd idegsejt (agysejt) rimánkodik folyamatosan azért, hogy jobb táplálékot kapjanak.  Méghozzá aminosavakra, vitaminokra, ásványi anyagokra, oxigénre és zsírsavakra van szükségük.

Az idegsejtek szükségleteit egész élettartamuk minden napjának minden másodpercében ki kell elégíteni. Ezek a tápanyagok pedig a véráramon keresztül jutnak el az agyba.

Ha az agy vér áramlása mindössze 20 másodpercre megszakad, eszméletvesztés következik be. Ha ennél hosszabb ideig marad vér nélkül, akkor hanyatlásnak indul és csupán 7-10 perc kell a teljes pusztuláshoz.

Így kommunikálnak az agysejtjeid

Az agy milliárdnyi idegsejtje (neuron) jó esetben folyamatosan kommunikál egymással. De amíg az egyes neuronokon belül az impulzusokat elektromosság vezeti, ez másként működik két szomszédos sejt között. Amikor információcsere folyik egyik neurontól a másikhoz, ehhez a neurotranszmittereknek nevezett vegyi anyagokat használja az agyunk.

Mit kell tudnod a neurotranszmitterekről?

Számos különféle neurotranszmitter létezik, de az agysejtek közötti kommunikáció csupán körülbelül tíz fő típust használ. Ezek közül egyesek “csak” fájdalomérzetet hordoznak, míg mások bizonyos típusú izommozgást eredményeznek.

Vannak, amelyek serkentenek bizonyos érzelmi reakciókat, mások gátló hatásúak ugyanerre a reakcióra. Az, hogy felkavar minket egy dal, vagy egy régi fénykép látványa, az, hogy elveszítjük a fejünket egy vitában, de az is, amit szeretünk, vagy ami szórakoztat minket, az agy kémiai nyelvezetétől függnek. Pontosabban a neurotranszmitterektől. A túl sok, vagy a túl kevés ezek közül az anyagok közül alul- vagy túlreagálást eredményeznek a bennünket érő ingernek megfelelően.

Ezek az ingerületátvivő anyagok tulajdonképpen fehérjék, és mint tudjuk, a fehérjék aminosavakból állnak. Általában mindegyik neurotranszmitter tartalmaz extrákat is az aminosavakon kívül, de a fő vázukat változatos összetételben és arányban ez utóbbiak alkotják.

A tápanyagok hatása a neurotranszmitterekre

Az agy tápanyag ellátottsága közvetlenül befolyásolja a neurotranszmitterek termelését. Ez pedig meghatározza a mentális és az érzelmi állapotunkat. A megfelelő aminosav ellátottság javíthat az elménk állapotán, javíthatja a hangulatunkat, a memóriánkat és a viselkedésünket is.


Egyetlen jelenleg széles körben használt gyógyszer, vagy “szabadidős célú drog” sincs, amely kezelné a neurotranszmitter termelésével kapcsolatos probléma gyökerét. Ezek csupán a már meglévő neurotranszmitter-raktárak átmeneti, túlzott felszabadítását serkentik, de nem járulnak hozzá a neurotranszmitterek termeléséhez.

Ez a tény magyarázza azt, hogy a gyógyszerek és a kábítószerek gyakran elveszítik erőteljes és kívánatos hatásukat tartós használat esetén. Ugyanis, ha a már meglévő neurotranszmitter-raktárak kimerültek, a drog nem képes további neurotranszmitter-felszabadulást stimulálni az agysejtek közötti kommunikációhoz. Ilyenkor fordulhat elő az „összeomlásként” ismert jelenség.

Így segíthetsz magadon, ha memória zavarokkal küzdesz

Mielőtt gyógyszerhez, vagy neadjisten kábítószerhez nyúlnál bármilyen idegi, vagy elmebeli problémád kezelése érdekében, előbb inkább vizsgáltasd meg magadat egy hozzáértő orvossal, vagy egy táplálkozási szakemberrel, hogy mennyire felel meg az aminosav ellátottságod a minimálisan elvártnak. Vagy egyszerűen kezdj el fogyasztani esszenciális aminosav kiegészítést a szokásos étrended mellé és figyeld meg, hogy van-e javulás.

Ezért érdemes aminosavakkal támogatni az étrendünket

Érthető, hogy aminosavat enni fehérje helyett, vagy akár fehérjét enni rántott hús helyett, nem tűnik természetes megközelítésnek. Nem is az.

A legjobb az lenne, ha mindannyian egészséges, nem antibiotikumokon és szteroidokon táplált állatok húsából juthatnánk hozzá az értékes fehérjékhez. Vagy vegánként/ vegetáriánusként csakis ellenőrzött biogazdálkodásból, tartósítószerektől mentesen szerezhetnénk az élelmiszert.

Vagy, hogy hogy mindenki kellő figyelmet fordítana a kiegyensúlyozott táplálkozásra az életmódjának megfelelően. De legfőképpen, hogy mindenkinek olyan fontos lenne a saját egészsége, hogy figyel a szervezete jelzéseire, és időben változtatna azon, amin szükséges.

Tudjuk, hogy minden szervezetnek más a története. Vannak, akik mögött rögösebb út áll, és kevesebb türelem, figyelem, vagy szeretet jutott osztályrészül, (például valamilyen krónikus betegség miatt).

„Hiszünk abban, hogy a változáshoz, a változtatáshoz sosem késő.”

Ebben segíthet neked az Amint Primo esszenciális aminosav készítmény azzal, hogy gondoskodik a szervezeted számára az egyik legfontosabb tápanyagról, méghozzá a megfelelő mennyiségben és arányban.

A betegségének oka 8 hiányzó tápanyag könyv olvasása

Szeretnél többet megtudni az aminosavak fontosságáról? Rendeld meg ingyen szállítással a 8 hiányzó tápanyag című könyvünket, amiben elsősorban arra koncentráltunk hogy milyen betegségekhez (vagy azok láncolatához) vezethet az aminosavak hiánya.

Neked ajánljuk az esszenciális aminosavakat,

  • ha valamilyen krónikus betegséggel küzdesz pl. magas vérnyomás, vércukor
  • ha hormonális egyensúly problémákkal küzdesz
  • ha szeretnéd támogatni a szervezetedet a gyógyulásban
  • ha tényleg szeretnél érdemben tenni az egészségedért
  • ha szeretnél javítani az általános állapotodon és a közérzeteden
  • ha nem fogyasztasz elegendő mennyiségű fehérjét
  • ha nem fogyasztasz kellően jó minőségű fehérjét
  • ha valamilyen felszívódási problémával, ételérzékenységgel küzdesz

Így juthatsz hozzá a legegyszerűbben

Az Amino Primo egy esszenciális aminosav készítmény, melyet naponta szedhetsz többféle adagolásban is. A tabletták csakis a 8 esszenciális aminosavat tartalmazzák a megfelelő arányban, semmi mást. Nincsenek további állagjavítók, vagy egyéb ismeretlen nevű hozzátevők. Mivel laktóz és gluténmentes, így ételérzékenyek is fogyaszthatják.

Gyors rendelés: