Az esszenciális aminosavak fogyasztása megelőzheti az izomvesztést

Az esszenciális aminosavak fogyasztása megelőzheti az izomvesztést

Az izomvesztés az elhúzódó betegségek és az ágynyugalom gyakori mellékhatása különösen idősebb felnőtteknél. Egy vizsgálatban úgy találták, hogy nyolc esszenciális aminosav keveréke megakadályozza az izomleépülést és segítenek megőrizni a sovány testtömeget.

A 10 napos vizsgálat 22 ágynyugalomban lévő idősebb felnőttnél azt mutatta, hogy azok, akik napi 15 gramm esszenciális aminosavat kaptak meghatározott arányban, azok fenntartották az izomfehérje szintézist, míg a sejtépítés több mint 30%-kal csökkent a placebo csoportban.

A placebo csoport nem kapott esszenciális aminosav kiegészítést az étrendjéhez. Egy másik kutatásban az esszenciális aminosav kiegészítőkről azt is megállapították, hogy hatékonynak bizonyultak a sovány testtömeg megőrzésében idős emberek és sportolók esetében.

Tápanyag hiány vagy a mozgás hiánya?

A vizsgálat eredménye elgondolkodtató, mert azt gondolhatnánk, hogy az izmok leépülésének fő oka az ágyban fekvés és az izommunka hiánya. Ezért is nagyon értékes az eredmény, mert az derül ki belőle, hogy egyes létfontosságú tápanyagok hiánya lehet inkább a háttérben. A vizsgálat nem gondolta tovább és nem következtetett semmire ezzel kapcsolatban, de láthatóan nagy a különbség ahhoz, hogy ne kapjuk fel a fejünket miatta.

Idősebb korban az emésztőrendszer állapota egyre kevésbé képes aminosavvá bontani az elfogyasztott fehérjét. Ezért fordulhat elő, hogy bőséges protein fogyasztás mellett is elégtelen esszenciális aminosav ellátottság lép fel 50 éves kor felett. Hogy hogyan függ össze a mozgás hiánya és a fehérje emésztés romlása, azt nem tudjuk, de talán erre is tudna magyarázatot adni egy további vizsgálat.

Minden esetre jó tudni, hogy 15 gramm megfelelő arányú esszenciális aminosav fogyasztása meg tudja akadályozni a fekvő betegek izomleépülését.

Forrás: Science Direct

Vissza a blogba