Esszenciális aminosav fogyasztása megelőzheti az izomvesztést

Esszenciális aminosav fogyasztása megelőzheti az izomvesztést

Az izomvesztés az elhúzódó betegségek és az ágynyugalom gyakori mellékhatása, különösen idősebb felnőtteknél. Egy vizsgálatban úgy találták, hogynyolc esszenciális aminosav keveréke megakadályozzák az izomleépülést és megőrzik a sovány testtömeget.

A 10 napos vizsgálat 22 ágynyugalomban lévő idősebb felnőttnél azt mutatta, hogy azok, akik napi 15 gramm esszenciális aminosavat kaptak meghatározott arányban, azok fenntartották az izomfehérje szintézist, míg a sejtépítés több mint 30%-kal csökkent a placebo csoportban. A placebocsoport nem kapott esszenciális aminosav kiegészítést az étrendjéhez. Egy másik kutatásban az esszenciális aminosav kiegészítőkről azt ismegállapították, hogy hatékonynak bizonyultak a sovány testtömeg megőrzésében idős emberek és sportolók esetében.

Tápanyag hiány vagy mozgás hiánya?

A vizsgálat eredménye elgondolkodtató, mert a naív gyógyászat azt sugallná, hogy az izmok leépülésének fő oka az ágyban fekvés és az izommunka hiánya. Ezért is nagyon értékes az eredmény, mert az derül ki belőle, hogy egyes létfontosságú tápanyag hiánya lehet inkább a háttérben. A vizsgálatnem gondolta tovább és nem következtetett semmire ezzel kapcsolatban, de világosan nagy a különbség ahhoz, hogy ne kapjuk fel a fejünket miatta.

Idősebb korban az emésztőrendszer állapota egyre kevésbé képes aminosavvá bontani az elfogyasztott fehérjét. Ezért fordulhat elő, hogy bőséges protein fogyasztás mellett is elégtelen esszenciális aminosav ellátottság lép fel 50 éves kor felett. Hogy hogyan függ össze a mozgás hiánya és afehérje emésztés romlása azt nem tudjuk, de talán erre is tudna magyarázatot adni egy további vizsgálat.

Minden esetre jó tudni, hogy 15 gramm megfelelő arányú esszenciális aminosav fogyasztása meg tudja akadályozni a fekvő betegek izomleépülését.

Forrás: Science Direct

Közzétéve:
2022-07-03 20:19

Gyors rendelés

Ne keresgélj, csak add meg hány dobozzal szeretnél rendelni, és már küldjük is!
Amino Primo tabletta

Amino Primo tabletta

100% esszenciális aminosav étrend kiegészítő. Nem tartalmaz adalék illetve segédanyagokat. Egy doboz tartalma 300 tabletta. Napi ajánlott adagja 10-20 gramm (10-20 tabletta).
9.990 Ft
„Korábban már szedtem egy hónapig. Előtte éreztem, hogy valami nem stimmel bennem, és amikor elolvastam a könyvet, éreztem, hogy ez hiányozhat nekem. Nehéz táskákat cipelek vállon és kézben. Gyakran volt olyan érzésem a térdemben, hogy mindjárt összerogyok. Szedés közben ezek csökkentek és egy idő után elmúltak. Valamint a cipekedés általi izommegerőltetés és izomláz általi izomfájdalom csökkent és később el is múlt. Most 4 napja kezdtem újra szedni, az izomfájdalmaim már csökkentek.” (K.I.)