A vírusok is fehérjék

VÍRUSOK VOLTAK, VANNAK, ÉS VALÓSZÍNŰLEG LESZNEK IS

Biztosan te is tudod, hogy milyen 39 fokos lázzal feküdni, várni, hogy hasson a lázcsillapító, és gördüljön le végre az úthenger a fejedről. Nincs étvágyad, egész nap fekszel, tolod a C vitamint, meg a teát. Közben a wc-re is alig van erőd kimenni, a tükörből meg egy barlangi troll néz vissza rád. A harmadik nap már a megváltásért imádkozol. És akkor rázendít a köhögés, meg az orrfújás.

Az utóbbi 2 évben valószínűleg drasztikusan megemelkedett az immunerősítésre és a vírus elleni szerekre való keresések száma a Google-ben. Ez nem véletlen, hiszen ösztönösen szeretnénk tenni valamit, amivel megőrizhetjük, vagy visszanyerhetjük az egészségünket.

Így a Covid idején valószínűleg többen is betáraztunk C és D vitaminból, különböző gyógynövényekből, melyeknek vírusirtó hatást tulajdonítanak, na meg persze WC papírból. 

A vírusok leghatásosabb ellenszere az ember veleszületett, jól működő immunrendszere

Jó-jó, de mitől lesz jó egy immunrendszer? Ez több összetevőtől is függ, de kiemelten fontos a test számára a megfelelő tápanyagok biztosítása, hiszen ebből építkezik. Ez elengedhetetlen békeidőben is, pláne akkor, amikor támadás alatt van a testünk. Persze, említhetjük még a rendszeres testmozgást, a stressz mellőzését, valamint rengeteget tehetsz a gyógyulásodért azzal is, ha eleget pihensz. 

Az egyik legfontosabb tápanyag a fehérje

Mit gondolsz, miből épülnek fel az izmaink, a csontjaink, a hormonjaink? Vagy épp a hajunk, a körmeink, a bőrünk? Bizony, ezek fehérjéből állnak. De azt vajon tudtad, hogy a fehérjék aminosavakból épülnek fel? Aminosavakhoz tehát elsősorban a fehérjetartalmú ételek (vagyis húsok, halak, tojás, tejtermékek, illetve egyes növények) elfogyasztása és megemésztése során juthatunk, amiket aztán a szervezetünk felhasználhat a különféle sejtjeink felépítéséhez.  

Ha ez így van, akkor vajon lehet-e szerepük az aminosavaknak az immunrendszer működésében?

Nos, azt rögtön érdemes leszögeznünk az elején, hogy az aminosavaknak önmagukban nincs vírusirtó, vagy Covid ellenes hatása. De például a T sejtek ténylegesen vírusirtó munkát végeznek - innen is származik a T sejtes immunitás kifejezés. És hát miből épülnek fel a T sejtek? Ahogy sok millió sejtünk, így ezek is aminosavakból épülnek fel.

Rengeteg aminosav létezik, de ezek közül van 8, amit kizárólag a táplálékon keresztül tudunk bevinni, ezért esszenciálisnak, vagyis lényeginek nevezzük őket.

Nézzünk egy konkrét tapasztalatot

Az alábbi visszajelzést emailben kaptuk egy Amino Primo fogyasztótól, melyet most változtatás nélkül adunk közre.

„Másodszor estem át a Covidon, a környezetemhez képest enyhe tünetekkel. Két oltás után, semmilyen alap betegséggel nem rendelkezem, és 40-en felett is átlagosan aktív életmódot élek. A betegség alatt végig emelt dózisban szedtem az aminosavakat, mert úgy éreztem, hogy szükségem van az extra tápanyagokra. Míg az ismerőseim közül többen nagyfokú gyengeségről panaszkodtak, én ezt nem tapasztaltam. Leginkább enyhe, vagy közepes erősségű megfázásos tüneteim voltak, és a szagok-ízek is csak 2-3 napra tűntek el. Szerintem az aminosavaknak köszönhetem, hogy nem gyengültem le, és gyorsabban is épültem fel.”

Hogyan tudunk fellépni a betegségekkel szemben?

Ahogy már említettük, fontos, hogy minden hozzávalót kapjon meg a testünk. Ha az immunrendszer működésbe lép, akkor számára is biztosítanunk kell a működéséhez szükséges hozzávalókat. Nyilván ilyenkor több védekező anyagot kell termelnie, hiszen háborús helyzet van. Ilyen védelmi mechanizmust képeznek azok a speciális sejtek, melyeket úgy hívunk, hogy antitestek, melyek feladata, hogy egy fertőzés esetén felismerjék és semlegesítsék a szervezetbe került idegen anyagokat, mint például a baktériumokat, vagy a vírusokat. Vajon mitől függ, hogy mennyi antitestünk van? Az mindenesetre jó kiindulási alap, ha van miből megépíteni ezeket a sejteket. 

Veled is előfordult, hogy egy megbetegedés során étvágytalan voltál? Ha kevesebbet eszünk, akkor eleve kevesebb tápanyaghoz jutunk hozzá, pedig pont, hogy többre lenne szükség, hiszen nagyobb megterhelésnek van kitéve a szervezetünk. Mi történik ilyenkor? Testünknek ebben az esetben is biztosítania kell az immunrendszer számára a szükséges alapanyagot, hiszen ez mindig elsőbbséget élvez. De ha ezt nem kapja meg, akkor máshonnan kell elvonnia őket, pl. az izmokból, ami akár erőtlenséghez, gyengeséghez is vezethet, főként, ha ez hosszabb ideig is eltart.

Ezért érdemes odafigyelni arra, mit eszünk 

Azt mondják, az vagy, amit megeszel. Ez fiatal korban senkit sem érdekel. Aztán később néhányakat elkezd foglalkoztatni a téma. Aztán egyre több ember kezd odafigyelni arra, hogy mit eszik, hiszen egyre jobban érzi, hogy igenis meghatározza az életét, milyen tápanyagokhoz jut hozzá. 

Fordíts kellő figyelmet a kiegyensúlyozott táplálkozásra, figyelj a szervezeted jelzéseire, és változtass azon, amin szükséges, hogy a kívánt eredményt érd el.

„Hiszünk abban, hogy a változáshoz, a változtatáshoz sosem késő.”

Nézd meg, vajon neked miben segíthetnek az aminosavak, próbáld ki az Amino Primo-t!

A betegségének oka 8 hiányzó tápanyag könyv olvasása

Szeretnél többet megtudni az aminosavak fontosságáról? Rendeld meg a 8 hiányzó tápanyag című könyvünket - most ingyen szállítással!

Ha kíváncsi vagy, vajon neked miben segíthetnek az esszenciális aminosavak, próbáld ki az Amino Primo-t!