Mozgás és sportolás

HOGYAN SEGÍTHETED AZ IZMAID FEJLŐDÉSÉT ÉS REGENERÁLÓDÁSÁT SPORTOLÁS MELLETT?

Ha rendszeresen sportolsz, biztosan észrevetted már, hogy akár egy kisebb kihagyás után is kicsit több erőfeszítésbe kerül, míg újra lendületbe jössz. Vagy, hogy vannak időszakok, amikor lassabban regenerálódsz egy keményebb edzés után. Esetleg hirtelen lesérülsz egy rossz mozdulat miatt.

Ezek a jelek elsősorban arra utalhatnak, hogy az izomzatod nem jut elegendő mennyiségű, vagy minőségű fehérjéhez.

Tudtad, hogy a testedben közel 600 izom dolgozik azon, hogy minden nap mozgásban légy? Ezek az izmok szoros kapcsolatban vannak a központi idegrendszerrel, és bizonyos jelekkel (ingerekkel) vezéreljük őket. Egyetlen izom összehúzódásában milliárdnyi fehérjemolekula vesz részt és működik együtt a legmagasabb szinten. Igen, jól olvastad, milliárdnyi.

Így épül az izomzat

Az izmaink tulajdonképpen izomsejtekből állnak. Az emésztés folyamán az elfogyasztott fehérjék alkotóelemeikre bontódnak, mígnem utolsó lépésként önálló aminosavakra esnek szét. Ekkor a fehérje emésztése befejeződik, és megkezdődhet a második fázis: az aminosavak felszívódhatnak a bélsejteken keresztül, és bekerülhetnek a véráramba.

Ezeket az önálló aminosavakat a vér direkt módon odaszállítja a fehérje szintézis helyszínére. Egy izomsejthez újra össze kell rakni egyesével az aminosavakat, a megfelelő sorrendben, hogy emberi izomrost, azaz miozin legyen belőle.

Ez összesen 6100 aminosavat jelent izomrostonként, illetve további 374-et az izomsejt másik feléhez, az aktinhoz. Ha nagyító alatt néznénk végig ezt a folyamatot, látnánk, hogy milyen komoly munka zajlik a bőrünk alatt.

Milyen aminosavakra van ehhez szükség?

A szervezet húsz aminosavat használ fel a fehérjeépítéshez, amikből nyolcat esszenciálisként tartunk számon. Attól esszenciális, hogy kizárólag a táplálékból, vagy étrend kiegészítőkből tudjuk pótolni, mert a szervezetünk nem tudja őket előállítani.

Ha a szervezet számára a megfelelő mennyiségben rendelkezésre áll a nyolc esszenciális aminosav, akkor képes elkészíteni a maradék tizennégyet. Ez fontos, mivel a legtöbb fehérje több, mint 50%-a ebből a nyolc esszenciális aminosavból készül.

Egy fehérje előállítása során, ha bármelyik esszenciális aminosav hiányzik, leáll a fehérjetermelés, és félbemarad a folyamat. Ha a tápanyagtartalom nem megfelelő, napokba is telhet, mire a szervezet megjavítja, vagy legyártja azt az izomrostot, miközben akár egy hétig is fájhatnak az izmaid egy kis fizikai munkától, vagy egy húzósabb edzéstől.

Mi kell a gyors izom regenerációhoz?

A testünk nap, mint nap elszenved ‘használatból’ fakadó sérüléseket, melyek főként kémiai és fizikai sérülés okozta stresszből származnak, amik károsíthatják a fehérjék szerkezetét. Ezért mindegyik sejt kénytelen állandóan javítani a fehérjéket és más létfontosságú összetevőket, hogy megőrizze az egészségünket.

Ha ez nem így történne, akkor nem igazán lenne szükség a fehérjék fogyasztására. Vegyünk például egy országúti kerékpárost, aki 3 órán keresztül edz 30 fokos hőmérsékletben, tűző napon (szemben mondjuk olyasvalakivel, aki egy íróasztal mögött ül a légkondicionált irodában).

Ezek a szélsőséges környezeti körülmények és stresszhatások kifejezetten barátságtalanok a sejtekre nézve. A testnek meg kell birkóznia a meleggel, az izzadással, az energiatermeléssel, kezelnie kell a sóháztartást, és a hormonháztartást. Az extrém terhelés hatására rengeteg szerkezeti sérülés és mikro szakadás keletkezik az izmokban és az ízületekben.

Ezért okoz bajt az elégtelen fehérje bevitel

Ha valaki fehérje alultápláltságban szenved, egyáltalán nem tud kezelni egy ilyen jellegű stressz hatást. Túlhevülhet, szédülhet, nem izzad annyit, amennyivel hűthetné a szervezetét, begörcsölhet, vagy elgyengülhet és el is ájulhat. Az izomzata és az ízületei napokig fájhatnak, kimerültséggel küzdhet, mint ahogy azt a nem rendszeresen sportolók tapasztalhatják is egy kiadós edzés után.

Gyakran előfordul a hosszú távú versenyzőknél (maratoni futás, országúti kerékpározás,stb.), hogy egy komolyabb igénybevétel után megfázásos tünetekkel ágynak esnek.

Ennek az az oka, hogy elfogynak a szervezet tartalékai a regenerálódáshoz. Egy ilyen jellegű igénybevétel után a testünk priorizál, és a szív, az izmok, az inak és az ízületek elsőbbséget élveznek az immunrendszerrel szemben.

Amikor intenzív vázszerkezeti regenerációra van szükség, kimerülnek az immunrendszer tartalékai, ezért legyengül. Ez pedig felső légúti megbetegedéshez vezet, vagy időnként ennél is rosszabbhoz.

Ez egyébként komoly sportteljesítmény nélkül, egy átlag ember esetében is előfordulhat, hiszen lehetnek olyan fizikailag megterhelő időszakok az életében, amikor ugyanezen elv miatt betegszik meg.

A regenerációnak ára van

A szervezet ösztönösen ki akarja javítani a meghibásodott dolgokat, még olyan áron is, hogy más, jól működő területeket feláldoz. Vagyis, ha aminosavakra van szükség, de nem jut hozzá megfelelő mennyiségben, akkor a testünk a saját aminosav „raktáraihoz” fog nyúlni. Ez azt jelenti, hogy az ép izomszöveteinket fogja elbontani, ami jelentős egészség romláshoz, és teljesítmény csökkenéshez vezet.

Hogyan akadályozhatjuk meg ezt a folyamatot?

Nos, bármely intenzív terhelés esetén az elfogyasztott fehérje mennyiségét is növelni kell, mind a verseny előtt, közben és után is. Ha elegendő esszenciális aminosavat kap a szervezetünk, akkor rendelkezésére állnak a szükséges építőkövek mind a vázizomzati regenerációhoz, mind az immunrendszer védelméhez.


A fehérjék emésztésének célja az aminosavakra bontás, hogy aztán az így előállt építőkövekből a szervezet képes legyen a saját fehérjéit felépíteni. Mivel többféle táplálék-kiegészítőből választhatunk, ezen adatok alapján könnyebben meghozhatjuk a döntésünket, melyikkel érjük el könnyebben a célunkat.

A plusz fehérje mennyiséget bevihetjük például fehérjeporokkal, igaz, ezeket előbb még meg kell emésztenünk, vagyis le kell bontanunk aminosavakra. Az sem mellékes, hogy ezek többsége mindenféle ízesítőt és színezéket tartalmaz, és a hasznosulás mértékét is nehezebb ellenőrizni.

Fogyaszthatunk azonnal felszívódó esszenciális aminosavakat is (gyakorlatilag 25 perc múlva a véráramban vannak), amivel megkíméljük az emésztőrendszert az emésztés nehézkes folyamatától, és ha figyelünk arra, hogy milyen terméket választunk, semmilyen plusz adalékanyagot nem viszünk be rajtuk kívül.

Ezért érdemes aminosavakkal támogatni az étrendünket

Érthető, hogy aminosavat enni fehérje helyett, vagy akár fehérjét enni rántott hús helyett, nem tűnik természetes megközelítésnek. Nem is az.

A legjobb az lenne, ha mindannyian egészséges, nem antibiotikumokon és szteroidokon táplált állatok húsából juthatnánk hozzá az értékes fehérjékhez. Vagy vegánként/ vegetáriánusként csakis ellenőrzött biogazdálkodásból, tartósítószerektől mentesen szerezhetnénk az élelmiszert.

Vagy, hogy hogy mindenki kellő figyelmet fordítana a kiegyensúlyozott táplálkozásra az életmódjának megfelelően. De legfőképpen, hogy mindenkinek olyan fontos lenne a saját egészsége, hogy figyel a szervezete jelzéseire, és időben változtatna azon, amin szükséges.

Tudjuk, hogy minden szervezetnek más a története. Vannak, akik mögött rögösebb út áll, és kevesebb türelem, figyelem, vagy szeretet jutott osztályrészül, (például valamilyen krónikus betegség miatt).

„Hiszünk abban, hogy a változáshoz, a változtatáshoz sosem késő.”

Ebben segíthet neked az Amint Primo esszenciális aminosav készítmény azzal, hogy gondoskodik a szervezeted számára az egyik legfontosabb tápanyagról, méghozzá a megfelelő mennyiségben és arányban.

A betegségének oka 8 hiányzó tápanyag könyv olvasása

Szeretnél többet megtudni az aminosavak fontosságáról? Rendeld meg ingyen szállítással a 8 hiányzó tápanyag című könyvünket, amiben elsősorban arra koncentráltunk hogy milyen betegségekhez (vagy azok láncolatához) vezethet az aminosavak hiánya.

Neked ajánljuk az esszenciális aminosavakat,

  • ha valamilyen krónikus betegséggel küzdesz pl. magas vérnyomás, vércukor
  • ha hormonális egyensúly problémákkal küzdesz
  • ha szeretnéd támogatni a szervezetedet a gyógyulásban
  • ha tényleg szeretnél érdemben tenni az egészségedért
  • ha szeretnél javítani az általános állapotodon és a közérzeteden
  • ha nem fogyasztasz elegendő mennyiségű fehérjét
  • ha nem fogyasztasz kellően jó minőségű fehérjét
  • ha valamilyen felszívódási problémával, ételérzékenységgel küzdesz

Így juthatsz hozzá a legegyszerűbben

Az Amino Primo egy esszenciális aminosav készítmény, melyet naponta szedhetsz többféle adagolásban is. A tabletták csakis a 8 esszenciális aminosavat tartalmazzák a megfelelő arányban, semmi mást. Nincsenek további állagjavítók, vagy egyéb ismeretlen nevű hozzátevők. Mivel laktóz és gluténmentes, így ételérzékenyek is fogyaszthatják.

Gyors rendelés: