Ezért fogyassz edzés előtt aminosavat!

Ezért fogyassz edzés előtt aminosavat!

Tudod, mi minden történik a testedben amikor sportolsz, vagy nehéz fizikai munkát végzel?
Ilyenkor komoly igénybevételnek teszed ki az izmaidat, az ízületeidet, a teljes keringési rendszeredet és az energiatermelő folyamataidat is.

Mivel ezek mind-mind különböző fehérjékből épülnek fel, a fokozott igénybevételhez több aminosav szükséges. (Emlékeztetőül: az aminosavak a fehérjék alkotóelemei, melyekhez a táplálék emésztésén keresztül juthatunk elsősorban.) Ellenkező esetben a teljesítményed romolhat, és akár sérüléseket is szerezhetsz.

Nézzük, hogy mi történik, ha nem jut a tested elég tápanyaghoz

Először is, a testedzéshez nem csak energiára van szükséged, hanem egyéb tápanyagokra is, amelyek szabályozzák a tested minden porcikájának működését. Ha még nem vagy annyira rutinos az edzéstervednek-, és a tested igényeinek megfelelő étrend kialakításában, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem lesz sikerélmény az edzés, mert úgy érzed, hogy nincs elég üzemanyagod, hogy kihozd magadból a maximumot.

Esetenként a megfelelő táplálkozás hiányában még egy átlagos szintet sem fogsz tudni hozni. Sőt, a tápanyaghiány sajnos nem csak a teljesítményedben mutatkozhat meg, egy óvatlan mozdulat akár még is sérüléssel járhat.

Aminosavak fogyasztása edzéshez

Ha már megsérültél, akkor a sérült sejtek kijavításához szintén aminosavakra van szükség, hiszen újra kell építeni a sérült szöveteket. Egyetlen izomrost felépítéséhez nem kevesebb, mint 6100 aminosavra van szükség! Ehhez bizony nem elegendő az általános napi mennyiség, magasabb dózist igényel, hogy felgyorsíthasd a regenerációt.

A szervezet ösztönösen ki akarja javítani a meghibásodott dolgokat, még olyan áron is, hogy más, jól működő területeket feláldoz. Vagyis, ha aminosavakra van szükség, de nem jut hozzá a megfelelő mennyiségben, akkor a testünk a saját aminosav „raktáraihoz” fog nyúlni. Ez azt jelenti, hogy az ép izomszöveteinket fogja elbontani, ami jelentős egészség romláshoz, és teljesítmény csökkenéshez vezet.

Ha elegendő aminosav áll a rendelkezésünkre, akkor az nemcsak megvédi a szervezetünket, de optimalizálja a működését is. Vagyis így biztosíthatjuk a testünk számára a lehető legjobb teljesítmény elérését. Egy versenyautóba sem egy általános motorolajat töltenek, hanem a legjobb minőségű, versenycélra kifejlesztett típust, elegendő mennyiségben, hogy kibírja az extra igénybevételt. Miért lenne ez másképp az emberi szervezetnél? Az ízületeknek is kell a kenőanyag, az izmoknak és a szöveteknek pedig a rugalmasság.

Edzés előtti aminosav fogyasztás

Hogyan hozhatod ki a legtöbbet az edzésedből?

Először is figyelj a kiegyensúlyozott, illetve a korodnak, súlyodnak és az aktivitási szintednek megfelelő táplálkozásra. Másodszor érdemes átgondolnod, hogy mikor és hogyan pótolod az ezen felül szükséges mennyiséget.
A plusz fehérje adagot bevihetjük például fehérjeporokkal, igaz, ezeket előbb még meg kell emésztenünk, vagyis le kell bontanunk aminosavakra. Az sem mellékes, hogy ezek többsége mindenféle ízesítőt és színezéket tartalmaz, és a hasznosulás mértékét is nehezebb ellenőrizni.

Vagy fogyaszthatunk azonnal felszívódó esszenciális aminosavakat is (gyakorlatilag 25 perc múlva a véráramban vannak), amivel megkíméljük az emésztőrendszert az emésztés nehézkes folyamatától, és ha figyelünk arra, hogy milyen terméket választunk, semmilyen plusz adalékanyagot nem viszünk be rajtuk kívül.

Előtte, vagy utána?

Amennyiben az a célod, hogy kiegyensúlyozott teljesítménnyel csináld végig az edzést, és legyen elég energiád, akkor érdemes az edzés előtt bevenned az amino adagodat. Hogy ez kinek, milyen mennyiséget jelent, függ az aktivitás típusától, a súlyától és az életkorától is. De nagyságrendileg 5-10 grammról beszélhetünk.

Fontos, hogy 30 perccel az edzés előtt fogyasszuk el, mivel nagyjából ennyi idő kell a felszívódáshoz. Ugyanis a fehérje készítményekkel szemben az aminosavakat már nem kell megemésztenünk, hiszen azonnal felszívódnak, így már az edzés kezdetén kifejtik jótékony hatásukat. Ráadásul nem terhelik feleslegesen az emésztőrendszerünket.

Ha azt szeretnéd, hogy egy edzés után gyorsabban regenerálódj, közben pedig megadj az izmaidnak is minden olyan tápanyagot, amivel fejlődni tudnak, akkor érdemes edzés után fogyasztanod az aminosavakat.
Ugyanakkor minden test egyedi igényekkel bír, azt javasoljuk, hogy kísérletezz bátran. Próbáld ki, hogy neked mi működik jobban, előtte, vagy utána, esetleg mindkettő.

Vissza a blogba