Miben más az esszenciális aminosavak hatása, mint a húsban, tejtermékekben levő fehérjéké?

Miben más az esszenciális aminosavak hatása, mint a húsban, tejtermékekben levő fehérjéké?

Jogos felvetés, hogy aki úgy érzi, hogy elegendő mennyiségű fehérjét fogyaszt egy nap, annak nincs szüksége külön aminosav étrendkiegészítőre. 

De mielőtt elégedetten hátradőlnél, tudván, hogy ma is megvolt a 2 szelet rántott husi, meg reggelire a szalámis zsemle, hadd adjunk két további szempontot ehhez.

1. Az emésztési különbség

Először is az étkezési fehérjéket (pl. a húsokat, és tejtermékeket) meg kell emészteni ahhoz, hogy a szervezet kezdeni tudjon vele valamit. Ez a hagyományos emésztési útvonalon keresztül történik, és a tápláléktól függően idő és energiaigényes folyamat a testünk számára. Ennek a folyamatnak a legfőbb célja, hogy a szervezetünk a táplálék lebontása során aminosavakhoz jusson, hiszen ezekből tudja felépíteni a saját fehérjéit. 

Ezzel szemben az aminosavakat már nem kell megemésztenünk, gyakorlatilag azonnal fel tudjuk őket használni. Ez azoknak is jó hír, akik valamilyen egészségügyi állapot, vagy diéta miatt nem fogyaszthatnak (sok) fehérjét. Az Amino Primo esetében sincs szükség emésztésre, egyből fel tud szívódni a bélnyálkahártyán keresztül, így azonnal bekerül a véráramba, eljutva a szervezet azon pontjára, ahol legnagyobb szükség van rá.

Milyen fehérjéket épít a testünk az aminosavakból?

Leggyakrabban az izomzatra gondolunk, ami érthető, hiszen ez a leginkább ismert, sok fehérjét igénylő testrészünk. Pedig ennél fontosabb, hogy az alapvető életfunkciók, pl. 

  • az enzimműködés, 
  • a sejthártyán és a vérkeringésen keresztüli szállítás, 
  • a véralvadás, 
  • az izom összehúzódás, 
  • a hormonműködés 

mind-mind attól függnek, hogy testünk hozzájut-e megfelelő mennyiségben és minőségben az aminosavakhoz.

Mi történik, ha nem jutunk elegendő aminosavhoz?

Előfordulnak olyan napok, vagy időszakok, amikor nem tudunk annyira figyelni a táplálkozásunkra, hogy a megfelelő mennyiségű aminosavhoz juttassuk a szervezetünket. De ebben az esetben sem kell attól félni, hogy ha 1 napig nem eszünk semmilyen fehérjét, akkor leállnak az alapvető életfunkciók. 

De csak azért nem, mert ilyenkor a testünk egyetlen forrásból tudja a szükséges aminosavakat pótolni, ez pedig nem más, mint a saját vázizomzata. Ennek a lebontásán keresztül képes ezeket az életfunkciókat működtetni. Ideig-óráig ez talán nem is okoz szembetűnő problémákat, azonban, ami első hallásra sem tűnik megnyugtatónak, az hosszú távon valóban benyújtja a számlát a nemtörődömségünkért. 

A tartósan nem megfelelő fehérjebevitel által kialakult hiányállapot igenis hatással van az egészségünkre, amitől könnyen kialakulhat számos krónikus betegség is.

2. A hasznosulási különbség

A másik fontos különbség a hasznosulás mértéke. Ez azt jelenti, hogy az étkezési fehérjéknek nem a 100%-a képes hasznosulni, vagyis nem tudjuk teljes mértékben felhasználni azokat a fehérje építésre. Vagyis, ha megeszünk egy 100 grammos csirkemellet, aminek a fehérjetartalma 20 gramm, akkor kb. 6 gramm aminosav hasznosulással számolhatunk. Ez nagyjából csak az egyötöde a napi szükségletnek.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Elsősorban azt, hogy legyünk tudatosak a táplálkozásunkkal kapcsolatban. Együnk az életmódunknak, a korunknak, és az általános egészségügyi állapotunknak megfelelően változatosan és kiegyensúlyozottan.

Más mennyiséget és tápanyag eloszlást igényel az, aki fizikai munkát végez egy irodai munkát végzőhöz képest, ahogy másra lesz szüksége annak, aki már betöltötte a 60-at, mint annak, aki a 30-as éveit tapossa.

De mindannyiunk számára fontos, hogy a táplálkozásunk gazdag legyen jó minőségű fehérjeforrásokban, és amennyiben szükséges, kiegészítésként könnyen felszívódó, magas hasznosulással bíró esszenciális aminosav készítményt fogyasszunk, hogy a szervezetünknek minden nap biztosítani tudjuk a szükséges tápanyagokat.

Vissza a blogba