Öregedés és aminosav

ESSZENCIÁLIS AMINOSAVAK AZ ÖREGEDÉS MEGELŐZÉSÉHEZ

Rengeteg tényező van hatással arra, hogy milyen gyorsan öregszünk. A genetikai öröklődés, az egészségügyi szokások, a kórtörténet, az életmód és a környezet egyaránt szerepet játszanak ebben.

Biztosan megfigyelted már, hogy fiatalabb korban mintha gyorsabban épülne fel az ember még az apróbb sérülésekből is. Kevésbé vagyunk fáradtak, több energiánk van napközben, jobban alszunk, és ideális esetben nem kell küzdenünk semmilyen krónikussá vált betegséggel sem. Mintha minden könnyebb lenne.

Anélkül, hogy belemennék a mentális miértekbe, általános jelenség, hogy ahogy idősödünk, inkább befelé bújunk a csigaházunkba. Lemondunk dolgokról, célokról, vágyakról, és talán ezek egy részét az állapotunkra fogjuk. Pedig ennek egyáltalán nem kellene így lennie.

A testünk öregedésének egyik oka

Ha nem szánunk elég időt, energiát, vagy pénzt a tápláló ételek elkészítésére és elfogyasztására, az előbb-utóbb megbosszulja magát, akár egy komolyabb betegség képében. És ne gondoljuk, hogy jó, ezzel majd ráérünk foglalkozni 70 fölött, ugyanis már 40 éves kor körül észrevehetnénk az első jeleket, ha figyelnénk magunkra.

A gyógyulás - mindegy, hogy egy vírusfertőzésből, vagy csonttörésből - azt igényli, hogy a sejtjeink különféle fehérjéket állítsanak elő nagy mennyiségben. Ez lehet egy antitest, ami képes elbánni egy vírussal, vagy lehet például a fibrin nevű fehérje is, ami a sebek bezárásakor keletkezik.

„Vagyis fehérjék százaira, ezreire van szükségünk minden pillanatban.“

Ezeket a testünk elő is tudja állítani - amennyiben van miből

A tápanyaghiány fokozódik az öregedéssel

Minden emberi fehérje aminosavakból épül fel. Összesen húsz különféléből, amiből tizenkettőt képes maga is előállítani, viszont nyolcat nem. Ez utóbbiakat hívjuk esszenciális aminosavaknak. Nem azért esszenciális, mert fontosabb a másik tizenkettőnél, hanem azért, mert nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy mindig legyen belőlük bőven.

Az elfogyasztott fehérjék az emésztés során több lépésben bomlanak le aminosavakká. Ezekből a sejtjeink felépítik a számukra szükséges összes fehérjét. Ha viszont nincs miből építkezni, akkor hoppon maradunk. Ha a húszból csak egyetlen egy is hiányzik, akkor nem jön létre az a fehérje, amihez kellett volna az az egy aminosav.

Időskorban így változik az emésztésünk

Az életkor előrehaladtával csökkennek a képességeink, kevesebbet bírunk, hamarabb elfáradunk. Nincs ez másként a szervezetünkön belül sem, így például csökken a fehérje emésztő képességünk is. Ennek a biológiai oka az, hogy kevesebb a gyomorsav és a fehérje emésztő enzimek mennyisége. Megdöbbentő adat, hogy a 60 év felettiek 30%-a nem választ ki gyomorsavat.

Mérések szerint már a 40 év felettiek többsége csökkent fehérje emésztési képességgel rendelkezik, és a fehérjék aminosavakra bomlása csak részleges. Ha pedig nem jut elegendő aminosavhoz a szervezetünk, nem képes a szükséges mértékben fehérjéket előállítani.

Persze számos más oka is van az időskori csökkent képességű emésztésnek. Hozzájárulhat ehhez a fogak romlása, vagy elvesztése éppúgy, mint a kevesebb nyáltermelés. Azonban most kizárólag a fehérje építés és lebontás szempontjából vizsgáljuk meg a problémát.

Egy igazi 22-es csapdája helyzet

Minden fehérjebontó enzim maga is fehérje. Képzeljük csak el azt, amikor az emésztés azért romlik, mert a hasnyálmirigy nem képes előállítani annyi fehérjebontó enzimet amennyi szükséges lenne ahhoz, hogy megemésszen annyi fehérjét, amiből lesz majd annyi aminosav, amiből elő tudna állítani annyi emésztőenzimet, ami … Jól szemlélteti ez a saját farkába harapó kígyó esetét.

Sok táplálkozási szakértő megegyezik abban, hogy egy 60 év feletti ember fehérjeszükséglete több, mint egy fiatal emberé. Azonban ez így nem teljesen igaz, mivel egy idősebb ember emésztőrendszere képtelen ugyanannyi elfogyasztott fehérjéből ugyanannyi aminosavat előállítani, mint egy fiatalabb szervezet.

Esszenciális aminosavak hogyan segítenek az öregedő szervezetünknek?

Az életkor előrehaladtával főként az enzimek mennyisége csökken, melyek pótlását kellene megoldanunk. Az orvosi megközelítés az, hogy mesterséges enzimek hozzáadásával javítsuk az emésztési képességünket, így mehet(ne) tovább nyugodtan a töltött káposzta és a hurka-kolbász.

Ez ugyan jobb, mint a semmi, de hosszabb távon nem kívánt mellékhatásokkal kell számolnunk. És valljuk be, nem is a probléma okát kezeli, ami valójában nem más, mint az aminosav hiány.

A másik megoldás lehet az, hogy pontosan a hiányzó tápanyagot, vagyis az aminosavat juttatjuk be a szervezetbe. Aminek megvan az a nagy előnye, hogy korlátlan mennyiségben fogyasztható (a józanész határain belül) és nincs semmilyen nemkívánatos mellékhatása sem rövid, sem hosszú távon.

Ugyanis az esszenciális aminosav a tápcsatornában már nem bomlik tovább. Az elfogyasztását követő 20 perc során bejut a véráramba és eljut a rendeltetési helyére, a sejtekhez. Ott pedig felépülhet belőle a szükséges fehérje: ami hozzájárul például az egészséges és szép hajhoz, vagy immunoglobulinként megvéd minket a kórokozóktól és a toxinoktól.

Ezért érdemes esszenciális aminosavakkal támogatni az étrendünket

Érthető, hogy aminosavat enni fehérje helyett, vagy akár fehérjét enni rántott hús helyett, nem tűnik természetes megközelítésnek. Nem is az.

A legjobb az lenne, ha mindannyian egészséges, nem antibiotikumokon és szteroidokon táplált állatok húsából juthatnánk hozzá az értékes fehérjékhez. Vagy vegánként/ vegetáriánusként csakis ellenőrzött biogazdálkodásból, tartósítószerektől mentesen szerezhetnénk az élelmiszert.

Vagy, hogy hogy mindenki kellő figyelmet fordítana a kiegyensúlyozott táplálkozásra az életmódjának megfelelően. De legfőképpen, hogy mindenkinek olyan fontos lenne a saját egészsége, hogy figyel a szervezete jelzéseire, és időben változtatna azon, amin szükséges.

Tudjuk, hogy minden szervezetnek más a története. Vannak, akik mögött rögösebb út áll, és kevesebb türelem, figyelem, vagy szeretet jutott osztályrészül, (például valamilyen krónikus betegség miatt).

„Hiszünk abban, hogy a változáshoz, a változtatáshoz sosem késő.”

Ebben segíthet neked az Amint Primo esszenciális aminosav készítmény azzal, hogy gondoskodik a szervezeted számára az egyik legfontosabb tápanyagról, méghozzá a megfelelő mennyiségben és arányban.

A betegségének oka 8 hiányzó tápanyag könyv olvasása

Szeretnél többet megtudni az aminosavak fontosságáról? Rendeld meg ingyen szállítással a 8 hiányzó tápanyag című könyvünket, amiben elsősorban arra koncentráltunk hogy milyen betegségekhez (vagy azok láncolatához) vezethet az aminosavak hiánya.

Neked ajánljuk az esszenciális aminosavakat,

  • ha valamilyen krónikus betegséggel küzdesz pl. magas vérnyomás, vércukor
  • ha hormonális egyensúly problémákkal küzdesz
  • ha szeretnéd támogatni a szervezetedet a gyógyulásban
  • ha tényleg szeretnél érdemben tenni az egészségedért
  • ha szeretnél javítani az általános állapotodon és a közérzeteden
  • ha nem fogyasztasz elegendő mennyiségű fehérjét
  • ha nem fogyasztasz kellően jó minőségű fehérjét
  • ha valamilyen felszívódási problémával, ételérzékenységgel küzdesz

Így juthatsz hozzá a legegyszerűbben

Az Amino Primo egy esszenciális aminosav készítmény, melyet naponta szedhetsz többféle adagolásban is. A tabletták csakis a 8 esszenciális aminosavat tartalmazzák a megfelelő arányban, semmi mást. Nincsenek további állagjavítók, vagy egyéb ismeretlen nevű hozzátevők. Mivel laktóz és gluténmentes, így ételérzékenyek is fogyaszthatják.

Gyors rendelés: