Ezért szedj aminosavat akkor is, ha nem gyúrsz

Ezért szedj aminosavat akkor is, ha nem gyúrsz

[Mielőtt belevágnál: a cikkünk olvasási ideje nagyjából 10 perc, mert minden alap dolgot beleírtunk, ami itt és most fontos lehet neked. Ugyanakkor megértjük, ha épp nincs erre időd, vagy cérnád. Ezért összefoglaltuk a lényeget az alábbi 3 perces videóban, a cikk többi részét meg elolvashatod később is.]

 

 

Mivel igyekezetünk minden rendelkezésre álló információt beleírni a bejegyzésünkbe, valóban hosszú lett. Használd nyugodtan az alábbi tartalom jegyzéket a könnyebb tájékozódáshoz.

  1. És valóban, az aminosavak a fehérjékből jönnek létre
  2. Mekkora adagra van szükségünk belőlük?
  3. Vagyis akkor együnk sok fehérjét?
  4. Nézzük, mennyi fehérjére van szükséged egy nap!
  5. Első beugratós kérdés: vajon minden fehérje ugyanolyan?
  6. Második beugratós kérdés: mennyit ér a szervezetednek egy szelet rántott hús?
  7. Harmadik beugratós kérdés: örök élet egyenlő fehérje?
  8. Eljött az őszinteség pillanata, szerinted te TÉNYLEG elég fehérjét eszel?
  9. Mit okozhat az aminosavak hiánya?
  10. Hogyan tudod pótolni a szükséges mennyiséget?
  11. Ezeket érdemes tudnod a fehérje étrendkiegészítőkről
  12. Oké, de melyiket válasszam?
  13. Vagyis azért érdemes esszenciális aminosavat szedned, mert
  14. Miért nem hallottam még róla az orvosomtól?
  15. Milyen esetekben ajánljuk még az esszenciális aminosavak fogyasztását?
  16. Mindegyik aminosav ugyanolyan?
  17. A legfontosabb választási szempont
  18. Akik már kipróbálták
  19. Mit kell még tudnod az Amino Primo-ról?
  20. Kell ez neked?

 

Sokszor szegezték már nekem a kérdést, hogy miért szedek aminosavat, amikor nem is gyúrok. Aki otthonosan mozog az edzőtermekben, jobbára az étrend kiegészítők között is kiismeri magát, így valószínűleg azzal is tisztában van, hogy az aminosavakat eszik-e, vagy isszák. (Spoiler, mindkettő.)

Mindeközben mi, teljesen átlagos emberek, talán annyit tudunk biztosan, hogy az aminosavaknak a fehérjékhez van közük.

 

És valóban, az aminosavak a fehérjékből jönnek létre

Esszenciális aminosavak a fehérjékben

Ugyanis, amit ma megettél fehérje címszó alatt (húsok, halak, tojás, tejtermékek, borsó, bab és egyéb növényi fehérjék) azokat az emésztés során egészen apró elemekre bontja a szervezeted.

Ezeket az apró elemeket hívjuk aminosavaknak. A lebontásra azért van szükség, mert utána ezeket az aminosavakat használja fel a tested ahhoz, hogy számtalan egyéb sejtedet felépítse. Így lesznek az izmaink, a csontjaink, a hormonjaink, a bőrünk, de még a hajunk és a körmeink is.

Mekkora adagra van szükségünk belőlük?

Az, hogy mennyi aminosav áll a rendelkezésünkre ezekhez a folyamatokhoz, attól függ, hogy hogyan táplálkozunk, vagyis mennyi, és milyen minőségű fehérjét eszünk nap, mint nap.

Az aminosavakról még annyit érdemes tudnod, hogy sokféle létezik, de van 8, amit esszenciálisnak hívunk. Azért esszenciálisak, vagyis lényegien fontosak, mert kizárólag a táplálékból juthatunk hozzájuk.

 

A többi aminosavat is bevihetjük az élelmiszerekkel, azonban, ha ebből a 8-ból a kellő mennyiség és arány áll a rendelkezésünkre, akkor minden más aminosavat is meg tud alkotni a szervezetünk belőlük. (Hello kiegyensúlyozott táplálkozás!)

Vagyis akkor együnk sok fehérjét?

Esszenciális aminosavak az ételünkben

 A józan paraszti ész azt mondatná velünk, hogy ha sok fehérjét fogyasztunk, akkor biztosan jut elég tápanyag mindenre. Izmosak leszünk, erősek lesznek a csontjaink, rendben lesz a hormonháztartásunk, meg az immunrendszerünk, és még a hajunk is szanaszét növi magát. De talán nem lepődik meg senki azon, ha eláruljuk, hogy ez azért nem ilyen egyszerű.

Ha most kicsit elbizonytalanodtál, hogy odarottyantsd-e azt a szalonnás tojásrántottát, és elkezdd-e klopfolni ebédre a rántott húsnak valót, akkor kicsit még olvass tovább.

Nézzük, mennyi fehérjére van szükséged egy nap!

Lehet, hogy tanultuk valamikor biológia órán, de ugye ki emlékszik rá? Mindenesetre egy átlagos felnőttnek a napi fehérje szükséglete nagyjából 0,8 gramm / kg. Vagyis veszed a testsúlyodat, megszorzod 0,8-al, és megkapod azt az értéket, ami a te napi fehérje adagod. Ha ezt leosztod a napi étkezések számával, akkor tudni fogod, hogy egy alkalommal mennyi fehérjét kellene fogyasztanod.

De vigyázat, mert itt tényleg egy átlagos felnőttet veszünk alapul. Más a helyzet, ha pl. nehéz fizikai munkát végzel, többet sportolsz az átlagnál, vagy esetleg valamilyen tartós betegségben szenvedsz. Vagyis nem mindegy, hogy egy 60 vagy 100 kg-os test táplálásához válogatunk hozzávalókat a hentesnél.

Első beugratós kérdés: vajon minden fehérje ugyanolyan?

Abból a szempontból igen, hogy végül mindegyikből lesz valamennyi aminosav. No meg kalória is. Ez annak köszönhető, hogy az egyes fehérje forrásokat különbözően tudja hasznosítani a szervezetünk. Ugyanis más az emésztési idejük, és nehézségük, és mindegyik eltérő arányban tartalmaz kalóriát (vagyis zsírt, cukrot és szénhidrátot).

Második beugratós kérdés: mennyit ér a szervezetednek egy szelet rántott hús?

Esszenciális aminosavak a rántott húsban

Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy az elfogyasztott fehérjéknek csak egy része hasznosul. Ez azt jelenti, hogy ha megeszel 1 nagy szelet rántott húst, annak csak egy részét tudja a szervezeted aminosavként felhasználni. A többi pedig kalóriaként fog megjelenni az emésztés során, amit ledolgozhatsz, vagy elraktározhatsz zsírsejtekként.

Számszerűsítve, egy átlagos, egész napi menü nagyjából 40 gramm fehérjét tartalmaz (függően a fehérje típusától is), amiből kb. 10 gramm aminosavhoz jutunk. Ezzel szemben a napi aminosav szükségletünk nagyjából 30 gramm. (Aminosav, nem fehérje!)

Vagyis, ahhoz, hogy hozzájussunk ehhez a 30 gramm aminosavhoz, meg kellene ennünk napi 120 gramm fehérjét, ami egyébként egy 150 kg-os súlyú ember adagja lenne. Vagyis, ha te például 75 kg vagy, akkor kétszer annyi fehérjét (esetleg kalóriát is) vinnél be ebben az esetben, mint amennyire szükséged lenne.

Ha viszont kevesebb fehérjét viszel be, (a pontos értéket kiszámoltad fentebb), akkor valószínűleg azzal szembesültél, hogy lehetséges, hogy nem eszel elég (vagy elég jó) fehérjét, és nem jutsz elegendő építőanyaghoz.

Harmadik beugratós kérdés: örök élet egyenlő fehérje?

Gyakran mondogatjuk, hogy 40 felett üdv a Bé oldalon, miközben nem lenne szükségszerű, hogy ennyi idősen úgy érezzük magunkat, mint a telken használt felmosórongy szeptember végén.

Ugyanakkor tény, hogy ahogy telik az idő, egyes testi funkcióink már nem ugyanolyanok, mint 5-10 évvel korábban. Ennek vannak látható, nyilvánvaló jelei, például az izmaink és ízületeink kevésbé rugalmasak.

De vannak kevésbé nyilvánvaló, ugyanakkor létfontosságú funkciók, mint például a fehérje emésztő képességünk is, ami bizony 40 felett egyre rosszabbul teljesít.
Ez nemes egyszerűséggel annyit jelent, hogy hiába eszel meg ugyanannyi rántott húst minden vasárnap, az évek múlásával egyre kevesebb aminosavhoz fogsz jutni belőle.

 

Eljött az őszinteség pillanata, szerinted te TÉNYLEG elég fehérjét eszel?

Tegyük a kezünket a szívünkre, a legtöbben rögtön igennel felelnénk erre a kérdésre. Hiszen a köztudatban a fehérje egyenlő a sült hússal, a rántott hússal, a kolbásszal, a szalámival, a tejtermékekkel, és ne feledjük a növényi fehérjéket, például a borsót, vagy a babot sem. Ezekből meg ugye elég sűrűn eszünk, hát akkor biztosan elég.

De vajon felismered a hiány tüneteit magadon? Akkor is, ha csak enyhék?

Mit okozhat az aminosavak hiánya?

Az aminosav hiány, vagy tudományosabb nevén a fehérjehiányos állapot, számtalan tünetet okozhat. Gyakorlatilag előfordulhat minden a Jézuskától a géppuskáig.

  • Először is, itt vannak a mezei tünetek: töredeznek a körmeink, fakó a hajunk, a futópadon csak úgy bóklászunk, utána meg napokig küzdünk az izomlázzal.
  • A nehéz ébredéseket megpróbáljuk néhány hektoliter kávéval kompenzálni, és ráfogni az egészet a tavaszi fáradtságra (vagy amilyen évszak éppen van).
  • Nehezebben gyógyulunk fel egy sima megfázásból, esetleg havonta benyelünk valami nyavalyát.
  • De megágyazhatunk néhány komolyabb betegségnek is, például a magas vérnyomásnak, a vércukor, vagy a hormon problémáknak.

Aztán, ha egyszer dőlni kezd a dominó, az könnyen ezer további tünetet okozhat.

Fogadjunk, hogy eddig te sem gondoltad, hogy a fenti problémák gyökere a fehérjehiányos táplálkozásból is eredhet. Nem vagy egyedül, nekünk sem volt iskolai tananyag, hiszen az ezzel kapcsolatos tudásanyag csak most kezd a felszínre bukkanni.

Hogyan tudod pótolni a szükséges mennyiséget?

Igazából több lehetőséged is van erre, (azon túl, hogy próbálsz minél kiegyensúlyozottabban táplálkozni) de egyik sem kompromisszummentes.

  • Ehetsz jóval több fehérjét tartalmazó ételt, vállalva ezzel a rengeteg extra kalóriát is, ami hetek, hónapok alatt plusz kilókban fog megjelenni rajtad. Ha ezzel párhuzamosan többet mozogsz, akkor megint ugyanott vagy, hogy kevesebb az üzemanyag.
  • Pótolhatod étrendkiegészítőkkel is, például esszenciális aminosavakkal, BCAA aminosavakkal, vagy fehérje porokkal. Amik viszont mesterségesen előállított tápanyagok, különböző minőségű skálán mozogva.

Ezeket érdemes tudnod a fehérje étrendkiegészítőkről

A fehérje porok

vízzel, vagy tejjel összekeverhető, többnyire sportolás előtt, vagy után használt étrendkiegészítők. Előnyük, hogy gyorsan elkészíthetőek, és lehet már olyan ízekben is kapni, ami nem a végletekig koptatott vanília-csoki-eper háromszögben mozog (a pisztácia meg kifogyott ugye). Hátrányuk, hogy elég sok adalék és segédanyagot tartalmaznak, illetve alacsony a hatásfokuk (erről részletesen lejjebb olvashatsz). Ezen felül a kalória tartalmukkal is számolnunk kell.

Azok, akik a tejsavó fehérjét nem tolerálják jól (pl. puffasztja őket, vagy egyéb emésztési problémát okoz számukra), választhatnak rizsből, vagy borsóból készült termékeket is. Ezek egészségügyileg jelenthetnek jobb alternatívát, ugyanakkor visszatérünk velünk a hagyományos ízesítések, és a karcos, ‘szűretlen’ állag felé. Vagyis alacsonyabb az élvezeti értékük.

A legnépszerűbb fehérjeporok - azaz a tejsavó fehérje - hasznosulási aránya (vagyis, hogy mekkora mértékben tudja felhasználni a szervezeted arra, hogy építkezzen belőle) max. 16% körül van. Hogy a többi részéből mi lesz? Leginkább kalória, amit lemozoghatsz.

Ahhoz, hogy ne csapd be magad, matekozzunk egy picit, hogyan is néz ki ez a valóságban. Vegyünk egy átlagos adag fehérjeport, ami 32 gramm. Ebben az adagban jellemzően 24 gramm fehérje van.

De ahogy írtuk, a tejsavó (vagy bármely tejtermék) esetében az aminosav hasznosulás csak 16%. Vagyis, ebből a 24 gramm fehérjéből szervezetünk mindössze 3.84 gramm aminosavat tud készíteni. Emlékeztetőül: naponta 30 gramm aminosavra lenne szükségünk a kifogástalan egészségügyi állapothoz.

A BCAA aminosav készítményeket

elsősorban sportolóknak szánják, és leginkább edzés előtt tudják kifejteni jótékony hatásukat. Előnyük, hogy valóban hatékonyan hozzájárulnak a teljesítmény fokozásához, illetve az izmok regenerálódáshoz is. Hátrányuk, hogy a szükséges 8 esszenciális aminosavból csak 3-at tartalmaznak. Ehhez képest a BCAA készítmények hasznosulási mértéke csupán kb. 1%, vagyis ennyit tud felhasználni a szervezet fehérje építésre.

Az esszenciális aminosav készítmények

mind a 8 szükséges aminosavat tartalmazzák. Egyesek 9-et, mert megoszlanak a vélemények a hisztidin fontosságáról. A hisztidinnek alapvetően a gyermekkori növekedésben van nagy szerepe, de a sportolás utáni regenerációhoz is jótékonyan tud hozzájárulni. Azonban a hisztidint be tudjuk vinni a táplálékkal is, illetve a szervezetünk is el tudja készíteni a 8 valóban esszenciális aminosavból.

Nagy előnyük, hogy a szervezetnek nem kell megemésztenie, egyből a véráramba kerülnek, és azonnal kifejtik a hatásukat. Ezzel plusz kalória sem keletkezik, amiket külön le kellene majd dolgoznod. Hátránya inkább akkor lehet, ha olyan készítményt választunk, aminek az összetétele nem jó arányban, vagy mennyiségben tartalmazza a 8 aminosavat. Illetve, ha nem kívánt segédanyagokat is viszünk be velük együtt.

Oké, de melyiket válasszam?

milyen aminosavat szedjek?

A döntésed nagyban függ attól, hogy hány éves vagy, milyen életmódot folytatsz, mennyit sportolsz, milyen az étrended, illetve, hogy van-e valamilyen tartós testi tüneted, vagy betegséged.

Mi azt javasoljuk, hogy a BCAA-t elsősorban azoknak érdemes fogyasztani, akik hetente többször edzenek, és fontos számukra a teljesítményük növekedése, és a gyorsabb regeneráció. Azonban, ha teljeskörű aminosav pótlásra van szükséged, akkor a BCAA nem lesz elég, mivel csak 3 esszenciális aminosavat tartalmaz.

A tejsavó, vagy növényi fehérjepor azoknak lehet ideális, akiknek egyrészt nem okoz semmilyen emésztési problémát a fogyasztásuk, másrészt, akik sportolnak, és/vagy kiemelten figyelnek az étrendjükre, hogy elérjék a kívánt eredményt. Arra érdemes figyelni, hogy mennyi kalóriát és nem kívánt adalékanyagokat viszel be velük.

Az esszenciális aminosav egy igazi joker a palettán, mert ideális választás lehet akkor is, ha gyúrsz (teljesítmény és regeneráció), és akkor is, ha csak a billentyűzeten klimpírozva keménykeded végig a napot, egy diétás étrend közepén. Minden csak az adagolás kérdése. Ráadásul a tablettás, vagy kapszulás kivitelek nem tartalmaznak kalóriát sem, így nem kell pluszban ledolgoznod semmit.

Hozzátesszük, hogy bizonyos szinten túl esetleg érdemes több készítmény kombinációját alkalmazni, hogy a legjobb eredményt érhesd el.

Vagyis azért érdemes esszenciális aminosavat szedned, mert

  • A legértékesebb tápanyagokat juttatod be egyből, felesleges zsír, szénhidrát, vagy cukor nélkül.
  • Nem igényelnek további emésztést, így akkor is szedheted, ha valamilyen speciális étrendet kell tartanod (pl. epe diéta), vagy már nem olyan az emésztésed, mint régen.
  • Ha olyan készítményt választasz, ami nem tartalmaz segéd és adalékanyagokat sem, az szerintünk egy antibiotikumon és szteroidon nevelt, napot sosem látott csirke húsával szemben mindenképpen jobb alternatíva lehet.
  • Plusz kalóriát sem viszel be vele azzal szemben, mintha egy extra étkezést iktatnál be az étrendedbe. Vagy, ha az egy szelet rántott hús helyett kettőt ennél meg ebédre.
  • Sportolás előtt szedve nagyobb teljesítményt hozhatsz ki magadból, utána bevéve pedig a gyorsabb regenerációt segítheti elő.
  • És akkor is jó alternatíva, ha például nem szereted, vagy nem esnek jól a fehérjeporok, pláne a bennük levő adalékanyagok és a tömény édességérzet.

Miért nem hallottam még róla az orvosomtól?

Igazából erre nem tudunk biztosat válaszolni. A tapasztalataink alapján azok az orvosok, akik (többnyire egy súlyos betegségben szenvedő) páciensen keresztül találkoztak már az esszenciális aminosavakkal, őszintén rácsodálkoztak, és érdeklődnek.

A háziorvosok szerintünk éppen eléggé leterheltek ahhoz, hogy mindenféle új(nak ható) étrendkiegészítővel foglalkozni tudjanak. Ha történetesen épp háziorvos vagy, kérlek oszd meg velünk a véleményedet az elérhetőségeinken keresztül.

Milyen esetekben ajánljuk még az esszenciális aminosavak fogyasztását?

  • Ha átlagos mennyiségű húst és tejterméket fogyasztasz, érdemes kiegészítened a bevitt mennyiséget.
  • Ha az átlagnál kevesebb húst és tejterméket fogyasztasz, és nincs elegendő ismereted, időd, vagy energiád, hogy hogyan táplálkozz igazán kiegyensúlyozottan.
  • Ha fokozott terhelésnek teszed ki a szervezeted, pl. fizikai munka, intenzív sportolás, de ide sorolhatunk egy stresszesebb időszakot is.
  • Vírusos, bakteriális megbetegedések esetén, hogy csökkentsük a legyengülés mértékét. (Ugyanis a megfelelő tápanyagbevitel segíti a vírusölő sejtek munkáját azzal, hogy nem a testünk meglévő fehérjéitől, pl. az izmoktól kell elvonniuk a tápanyagot.)
  • Krónikus betegségek étrendkiegészítőjeként, pl. magas vérnyomás, cukorbetegség, ízületi problémák, stb. 
  • Fizikai sérülések esetén (akár sportolás közben, akár balesetben szerezted), hogy gyorsítsuk az izmok, a csontok és a bőr regenerációját.
  • Fogyókúrák kiegészítőjeként, hogy a csökkentett kalóriabevitel mellett a testünk továbbra is megkaphassa az egyik legfontosabb tápanyagot, így nem más helyekről, például az izomzattól kell elcsakliznia őket.
  • Minden növekvő szervezet számára ideális, hiszen a sejtek gyarapodásához többlet tápanyagra van szükség, és csak akkor fog tökéletesen végbemenni a fejlődés folyamata, ha minden hozzávalót megadunk a szervezet számára.
  • 40 felett fokozottan romlik a fehérjeemésztő képességünk, így az addig bevitt mennyiségek már kevésbé képesek hasznosulni, ezért érdemes figyelnünk a kiegészítésre.

Mindegyik aminosav ugyanolyan?

mindegyik aminosav ugyanolyan?

Csak amennyire minden csokoládé egyforma. És ezt nem úgy értjük ahogy Gombóc Artúr, hanem minőségben, összetevőkben és tartalomban.

Elsőként az összetevők listáját érdemes átböngészned, főként amiatt, hogy mennyi adalék, vagy segédanyagot tartalmaz az adott termék. Ez egyéni preferencia kérdése, hogy ki, mennyire tartja fontosnak, hogy mennyit vigyen be ezekből a szervezetébe.

Az Amino Primot szándékosan úgy készítettük el, hogy ne tartalmazzon semmilyen más segéd, vagy adalékanyagot, kizárólag a 8 esszenciális aminosavat.

Tovább folytatva, azt nézd meg, hogy összesen hány gramm esszenciális aminosavat tartalmaz a választott készítmény. Egyébként nagyjából azt fogod látni, hogy a jelenleg kapható termékek napi adagja 3-6 gramm között mozog. Egy doboznyi pedig mennyiségtől függően 20-30 napra elegendő adagokat tartalmaz.

Az Amino Primo esetén a javasolt napi adag 2x5 tabletta, vagyis összesen 10 gramm esszenciális aminosavval tudod támogatni a szervezetedet 30 napon keresztül.

A legfontosabb választási szempont

Amikor megalkottuk az Amino Primot, az lebegett a szemünk előtt, hogy mindenképpen olyan terméket akarunk létrehozni, ami a lehető legjobban hasznosul, vagyis szervezetünk a legnagyobb százalékban képes belőle építkezni a legkevesebb felesleggel. Ehhez az kell, hogy a termék a megfelelő arányban és mennyiségekben tartalmazza a 8 esszenciális aminosavat.

Nagyon leegyszerűsítve azért, mert a fehérjék feldolgozásakor a szervezetünk karbamidot, húgysavat és ammóniát termel, melyek kiszűréséért a veséink felelnek. Az ideális arányú aminosav készítmény viszont nem jár ammónia melléktermékkel, így nem terheli meg a májat és a veséket.

A fáradhatatlan fejlesztésnek köszönhetően az Amino Primo 99%-ban tud hasznosulni, felesleges, a májat és a veséket megterhelő melléktermékek nélkül. (Ezt az értéket érdemes összehasonlítani a többi fehérje étrendkiegészítő hasznosulási értékeivel.)

Fehérjekészítmények hasznosulása

 

Azt könnyen beláthatjuk, hogy ha egy készítményt napi, heti rendszerességgel szedünk, akkor annál jobb, minél kevésbé terheli meg a szervezetünket.

Ráadásul az Amino Primo esszenciális aminosav nullkalóriás, nem tartalmaz sem cukrot, sem zsírt, sem mesterséges ízesítőket, így biztosan csak azt viszed be a szervezetedbe, amire annak szüksége van.

Akik már kipróbálták

Az alábbi vásárlói visszajelzéseket megtalálod a weboldalunkon, illetve a Facebook oldalunkon is olvashatsz hasonlókat. Láthatod, hogy az esszenciális aminosavak hatása rendkívül széleskörű, vagyis ha megadod a szervezetednek, amire szüksége van, akkor kiemelkedő eredményeket érhetsz el.

.

 „Nagyobb teherbírás, jobb fókusz, magasabb terhelhetőség, egészséges ízületek és egy összességében sokkal olajozottabb test az, amit az amino primo nyújt az ideális összetételével. Valóban az van benne, amit mondanak, és tényleg olyan jó hatása van.”
 „Emésztési problémák és epediéta miatt elég korlátozott volt az étrendem, az aminosavaknak köszönhetően viszont nem gyengültem le, és az izmaimból sem vesztettem. Szerintem a gyógyulási folyamatot is meggyorsította.”
 „12 kg-ot fogytam le mielőtt szedni kezdtem volna az Amino Primo-t, de nem éreztem magam egészségesnek ettől. Ahogy elkezdtem szedni az Aminot valami a helyére került és nem jöttek rám vissza a plusz kilók, sőt azóta egészséges tempóban fogyok tovább. A vércukor szintem helyre állt, amino előtt 5,9 volt a vérvételnél, amino szedését követően elmentem kontrollra és 4,7 a reggeli vércukor. Testileg jobb lett a közérzetem. Nincs farkaséhségem, nem kell zabálnom.”
 „Jobban fejlődök az edzéstől, nincs izomlázam mint eddig, gyorsabban feszesedek, szebb a bőröm, halványultak a ráncaim, és nem hullik a hajam, ami 10 éve folyamatosan gondot okozott.”
 „Ahogy én elkezdtem szedni (férjem rendelte meg) már másnap reggel éreztem a pozitív hatását. Mindig nagyon érzékenyek voltak a fogaim és nem nagyon volt rá megoldás. A fogmosás egy szenvedés volt régebben.Reggel is simán be tudom venni mert nem macerálja a gyomrom és utána sportolni is lehet azonnal mert nem terhel le. Valahogy megnyugodott a szervezetem mert valami hiányzott és az most pótolva lett.”
 „Elkezdtem szedni kb 3-4 hónapja, először nem is teljes napi adagokat, de apránként éreztem változást. Pl. kevesebbet eszem, kevesebbszer, anélkül, hogy rám törne az ideg-éhség. Hamarabb jól lakok, nem kell annyit ennem egyszerre, inkább többet iszom. A mozgás könnyebb, jobban tudom terhelni a szervezetem, izomzatom, magabiztosabbak a mozdulatok. Az izomlázam hamarabb elmúlik. A bőrömet simábbnak érzem, a körmöm erősebbnek, a hajam is erősebb, és sok babahajam növekedésnek indult. Az emésztésem is kiegyensúlyozottabb lett. Még biztos nem ez a vége, de ezekre az apróbb változásokra már felfigyeltem.”

 

Mit kell még tudnod az Amino Primo-ról?

Amino Primo- esszenciális aminosav készítmény

 

Az Amino Primo esszenciális aminosav készítmény gluténmentes, laktózmentes, cukormentes és nem tartalmaz semmilyen segéd, vagy adalékanyagot. Nagyjából 25 perc alatt felszívódik, így a szervezeted rögtön hasznosítani tudja. Az adagolásával szabadon kísérletezhetsz, túladagolni nem tudod, hiszen a felesleg a vizelettel együtt távozik, anélkül, hogy túlterhelné a májat, vagy a veséket.

Kell ez neked?

Hadd tegyük fel a kérdést máshogy: szeretnéd magad jól érezni a bőrödben? Szeretnéd magad mögött hagyni a fáradékonyságot, a tompaságot, vagy a különböző testi tüneteket? Akkor miért ne adnál magadnak egy lehetőséget erre?

Természetesen nem állítjuk, hogy az esszenciális aminosavak megoldják egyből a tested összes problémáját. Hiszen minden szervezet egyedi, és mindenki más-más tünetekkel küzd, és legtöbbször más-más okokból.

Azt a kérdést viszont mindenképp érdemes feltenned magadnak, hogy vajon hogyan változna meg a tested és az egészséged, ha mostantól a lehető legtöbb tápanyagot adnád meg magadnak?

Vissza a blogba