Nem eszik jól a gyerek?

Tanácstalan vagy, mert nem eszik jól a gyermeked?

Hiába vágod dinoszaurusz formára az ételt, továbbra is csak az egy szelet párizsi, a ‘kecsapos’ sült krumpli, na meg a csirkenuggets megy éjjel-nappal? Pedig vettél már Jégvarázsos/Pokemonos étkészletet, és a jobb napokon egy teljes 4 felvonásos színdarabot kanyarítasz az étkezés köré, hogy bele tudj imádkozni pár falatot.

Ha pedig végképp elfogy a cérnád, akkor jön a harc, vagy belengeted a ‘kapsz egy kis apróságot, ha megeszed’ monológot.
De az esetek többségében minden hiába, fintorog, nem kéri, nem ízlik, nem eszik.

Hidd el, nem vagy ezzel egyedül. De talán még sincs veszve minden. Ebben a cikkben arról olvashatsz, hogy mit tehetsz akkor, ha a gyermeked a rossz evők táborát növeli, pedig mindent megteszel annak érdekében, hogy ez ne így legyen.

gyerekek és az aminosav fogyasztás

Ha nem eszel, beteg leszel?

Hányszor hallhattuk ezt a mondást gyerekkorunkban, így nem csoda, ha belénk égett: étel nélkül könnyen megbetegszünk, mivel nem jutunk elegendő vitaminhoz, rostokhoz, ásványi anyagokhoz, azaz mindenhez, amire egy fejlődő szervezetnek szüksége van. Szóval érthető, ha munkál benned a bűntudat, amikor nap mint nap azt látod, hogy megint semmi értékes nem került a pocakjába.

Tartasz tőle, hogy ha beköszönt a hidegebb idő, elkezdődik az ovi/suli, és megint az elsők között betegszik le. Hogy aztán dominószerűen végigmenjen az egész családon az összes aktuális nyavalya, minden egyes évben ősztől tavaszig.

Mi történik egy tápanyaghiányos gyermek testében?

Nemcsak a gyerekek, de mi felnőttek is elég nyűgösek tudunk lenni, ha nincs energiánk, mert éhesek vagyunk. Szóval üres pocak egyenlő hiszti. A sok hiszti pedig előbb-utóbb idegi kimerültséget okozhat, azaz még fáradtabb, még nyűgösebb lesz a gyermek, ez egy ördögi kör.

Fáradékony gyerek nem eszik jól

 

Még akkor is, ha éppen elcsitítottuk a gyomorkorgást egy túró rudival, csokival, vagy egy kakaós csigával. Sajnos ezekben nincs valódi tápanyag a szervezet számára, így az továbbra is éhezik. Ráadásul egy-egy ilyen étkezést követően a gyereknél beüt a cukor vagy a szénhidrát sokk, felpörög, majd ahogy elfogy a felhasználható energia, visszatér az enerváltság, a nyűgösség és a fáradtság.

Viszont hiába fáradt, este mégsem tudod letenni aludni, mert nem álmos. Nem tud elaludni, vagy, ha mégis, elég rosszul alszik, felszínesen, sokszor megébred. Persze ettől te sem alszol jól, pörgeted magadban a lehetőségeket, hogy mi az, amit nem próbáltál még.

Milyen tápanyagokra van szüksége a gyermekeknek

Milyen tápanyagra van szüksége egy fejlődő szervezetnek?

Alapvetően minden emberi szervezet számára szükségesek a fehérjék, a zsírok, a szénhidrátok, a vitaminok, az ásványi anyagok és még sok más is. Ezek közül kiemelnénk a fehérjéket, melyek fogyasztása azért létfontosságú, mert az emberi test maga is fehérjékből áll. A csontjaink, az izmaink, a hajunk, a bőrünk, a körmeink, a hormonjaink, sőt, az immunrendszerünk is fehérjékből épül fel.

Ahhoz, hogy ezeket jó állapotban tudjuk tartani, vagy bizonyos esetekben meg tudjuk gyógyítani (sérülések, betegségek), vagy a gyerekek esetében ahhoz, hogy a megfelelő ütemben növekedhessenek, elegendő fehérje fogyasztására van szükség. Azaz húsokra, halakra, tejtermékekre és hüvelyesekre. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy valójában a fehérjéket alkotó aminosavakra van szükségünk, mert ezekből tudja összeállítani a testünk azokat a fehérjéket, amikre éppen szükségünk van. Rögtön beszélünk ezekről bővebben is.

Összefoglalva tehát, a gyermekednek rengeteg fehérjére van szüksége a testi és szellemi fejlődéséhez.

Mennyi az annyi?

Ha rákeresel a neten, akkor azt fogod látni, hogy általában 0.8 és 1 gramm/testsúly kg a javasolt fehérjebevitel. Modern vizsgálatok viszont arra utalnak, hogy ennél jóval több, akár 1,5 gramm/testsúly kg lehet az optimális fehérjebevitel gyerekek és tizenévesek számára. Vagyis egy 20 kg-os gyermeknél naponta 20-30 gramm, egy 40 kg-os esetében pedig 40-60 gramm fehérjére van szükségük.

De nézzük, mit is jelent ez a hétköznapi élelmiszerekre vetítve. Egy 10 dekás natúr csirkemellben (nem csirkenuggetsben!) nagyjából 22 gramm fehérje van, 2 dl tejben 6 gramm, egy párizsis szendvicsben pedig nagyjából 2-3 gramm. Ez tehát egy 20 kg-os gyerek esetében nagyjából megfelelő mennyiség.

Ebből valamennyire tudsz viszonyítani, hogy vajon elegendő fehérjéhez jut-e a gyermeked. De nyugodtan keress rá azokra az ételekre, amiket hajlandó fogyasztani, hogy mennyi fehérjét tartalmaznak. A rossz evők esetében ez sajnos elenyészően kevés lesz.

Mit vegyél alapul?

Elsősorban az anyai ösztönödet. A gyermekedet te ismered a legjobban, pontosan tudod, hogy mit és mennyit eszik, milyen az egészsége, mennyi az energiája, milyen az alvása és a közérzete. Ha tudod, hogy nem eszik jól, fáradékony, nyűgös, kialvatlan, akkor érdemes fehérjehiányra gyanakodnod. Szerencsére, erre létezik (finom) megoldás is.

Nem eszik jól a gyerek

Mit kell tudnod az aminosavakról?

Anélkül, hogy átmennénk nagyon tudományosba, dióhéjban annyit érdemes tudnod, hogy van 8, úgynevezett esszenciális aminosav, amihez kizárólag a táplálékból jutunk hozzá. Azért esszenciálisak, mert ebből a 8-ból bármilyen más aminosavat fel tud építeni a szervezetünk, így pedig bármilyen olyan fehérjét, amire éppen szükség van.
Ha jobban belemerülnél a témába, akkor olvasd el ezt az írásunkat, amiben mindent összefoglaltunk az aminosavakról.

Mi történik akkor, ha nem jut elég fehérjéhez a gyermeked szervezete?

Röviden: nem tud fejlődni, nem tud regenerálódni, nem tud megerősödni, és különféle testi tüneteket produkál.
Ha nem fogyaszt valaki elegendő fehérjét, akár azért, mert válogatós, mert ‘nem jó evő’, akár azért, mert valamilyen intoleranciával küszködik, számolhat azzal, hogy előbb-utóbb testi következményei lehetnek.
Éppen ezért, azoknak, akik nem jutnak elegendő fehérjéhez, érdemes étrendkiegészítő formájában pótolni az aminosavakat.

Aminosav italpor gyermekek számára

Hogyan segíthetnek az aminosavak?

Ott fejtik ki a hatásukat, ahol a szervezetnek épp a legnagyobb szüksége van rájuk. Egy jól megválasztott étrendkiegészítővel több legyet is üthetsz egy csapásra:

  • elegendő tápanyagot biztosítasz a gyermeked számára
  • növeled a napi folyadék fogyasztását
  • nem kell küzdened vele azért, hogy megigya
  • mindig kéznél van, legyen szó a hétköznapokról, vagy egy hétvégi kirándulásról
  • többlet kalóriabevitel nélkül juttathatod hozzá értékes tápanyaghoz

Amino Primo instant aminosav italpor gyermekeknek

Az instant aminosav italporunk ugyanazt a 8 esszenciális aminosavat tartalmazza, mint a tablettás kiszerelés. Mivel számunkra is fontos az, hogy milyen összetevőket használunk, ezért jó, ha tudod, hogy ezeket tartalmazza:

  • 8 esszenciális aminosav az ideális arányban
  • a gyümölcs ízt 100% gyümölcstartalommal biztosítjuk, melynek köszönhetően finom, de nem émelyítően édes a végeredmény
  • az édesítéséhez nem szerettünk volna semmilyen mesterséges édesítőszert használni, ezért a Fitt cukrot választottuk, ami egy természetes viráglé koncentrátumból készült cukor, virág- és fűszernövény szirmokkal, alacsony glikémiás index-szel
  • laktóz és tejmentes, tojásmentes, gluténmentes és nem tettünk bele semmilyen mesterséges adalékanyagot

Hogyan érdemes adagolnod?

Vízhez adva egy frissítő gyümölcsléhez, rizstejhez adva pedig egy fincsi gyümölcsturmixhoz hasonlít az íze. 2-3 dl-hez adj egy adagoló kanálnyi instant aminosav italport, jól rázd fel egy shakerrel, (de egy kézi tejhabosító is megteszi), hogy alaposan feloldódjon. Reggel éhgyomorra a legideálisabb a legjobb hasznosulás érdekében, de bármely napszakban, és este lefekvés előtt is fogyasztható.

1 adagoló kanál italpor 5 gramm aminosavat tartalmaz, ami viszonyításképpen kb. 1 szelet húsban lévő fehérjével egyenértékű. 20-25 kg-os testsúlyig fél adagoló kanállal javasoljuk, naponta akár 2-3 alkalommal, étrendtől, és a mozgás mennyiségétől függően.

Instant aminosav italpor gyermekek számára erdei gyümölcsös ízben
Instant aminosav italpor gyermekek számára maracujás ízben
Tovább az erdei gyümis aminosav italporhoz Tovább a maracujás aminosav italporhoz


Ha kérdésed van az adagolással, vagy a fogyasztással kapcsolatban, írj bátran az info@aminoprimo.hu email címre.

Vissza a blogba