Idősen is fitten

NEM CSAK A HÚSZ ÉVESEKÉ A VILÁG

Rengeteg tényező van hatással arra, hogy milyen gyorsan öregszünk. A genetikai öröklődés, az egészségügyi szokások, a kórtörténet, az életmód és a környezet egyaránt szerepet játszanak ebben.

Biztosan megfigyelted már, hogy fiatalabb korban mintha gyorsabban épülne fel az ember még az apróbb sérülésekből is. Kevésbé vagyunk fáradtak, több energiánk van napközben, jobban alszunk, és ideális esetben nem kell küzdenünk semmilyen krónikussá vált betegséggel sem. Mintha minden könnyebb lenne.

Anélkül, hogy belemennék a mentális miértekbe, általános jelenség, hogy ahogy idősödünk, inkább befelé bújunk a csigaházunkba. Lemondunk dolgokról, célokról, vágyakról, és talán ezek egy részét az állapotunkra fogjuk. Pedig ennek egyáltalán nem kellene így lennie. 

Ha nem fordítunk elég figyelmet arra, hogy tápláló ételekhez jussunk, az előbb-utóbb megbosszulja magát. És ne gondoljuk, hogy jó, ezzel majd ráérünk foglalkozni 70 fölött, ugyanis már jóval korábban is észrevehetnénk az első jeleket, ha figyelnénk magunkra.

 

Ahogy idősödünk, a tápanyaghiány fokozódhat

Minden emberi fehérje aminosavakból épül fel. Összesen húsz különféléből, amiből tizenkettőt képes maga is előállítani, viszont nyolcat nem. Ez utóbbiakat hívjuk esszenciális aminosavaknak. Nem azért esszenciális, mert fontosabb a másik tizenkettőnél, hanem azért, mert nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy mindig legyen belőlük bőven.

Az elfogyasztott fehérjék az emésztés során több lépésben bomlanak le aminosavakká. Ezekből a sejtjeink felépítik a számukra szükséges összes fehérjét. Ha viszont nincs miből építkezni, akkor hoppon maradunk. Ha a húszból csak egyetlen egy is hiányzik, akkor nem jön létre az a fehérje, amihez kellett volna az az egy aminosav.

Idős korban így változik az emésztésünk

Az életkor előrehaladtával csökkennek a képességeink, kevesebbet bírunk, hamarabb elfáradunk. Nincs ez másként a szervezetünkön belül sem, így például csökken a fehérje emésztő képességünk is. Ennek a biológiai oka az, hogy kevesebb a gyomorsav és a fehérje emésztő enzimek mennyisége. 

Mérések szerint már a 40 év felettiek többsége csökkent fehérje emésztési képességgel rendelkezik, és a fehérjék aminosavakra bomlása csak részleges.

Persze számos más oka is van az időskori csökkent képességű emésztésnek. Hozzájárulhat ehhez a fogak romlása, vagy elvesztése éppúgy, mint a kevesebb nyáltermelés. Azonban most kizárólag a fehérje építés és lebontás szempontjából vizsgáljuk meg a problémát.

Egy igazi 22-es csapdája helyzet

Minden fehérjebontó enzim maga is fehérje. Képzeljük csak el azt, amikor az emésztés azért romlik, mert a hasnyálmirigy nem képes előállítani annyi fehérjebontó enzimet amennyi szükséges lenne ahhoz, hogy megemésszen annyi fehérjét, amiből lesz majd annyi aminosav, amiből elő tudna állítani annyi emésztőenzimet, ami … Jól szemlélteti ez a saját farkába harapó kígyó esetét.

Sok táplálkozási szakértő megegyezik abban, hogy egy 60 év feletti ember fehérjeszükséglete több, mint egy fiatal emberé. Azonban ez inkább úgy igaz, hogy egy idősebb ember emésztőrendszere képtelen ugyanannyi elfogyasztott fehérjéből ugyanannyi aminosavat előállítani, mint egy fiatalabb szervezet.

Lassuló regeneráció

Szervezetünk a gyógyulás során igyekszik helyreállítani az eredeti állapotot, mindegy, hogy szimpla betegség vagy baleset utáni regenerációról van szó. Ehhez a regenerációhoz fehérjék százaira, ezreire van szükségünk minden pillanatban. Ilyen például egy antitest, ami elbánik egy vírussal, vagy akár a fibrin nevű fehérje, ami a seb bezárásakor keletkezik.

Arról már beszéltünk, hogy a fehérje emésztése idővel egyre nehezebb. Akinél ez valóban problémát jelent, annak az esszenciális aminosavak fogyasztása jelenthet megoldást, hiszen ezeket nem kell emészteni, azaz a tápcsatornában már nem bomlanak tovább. Ez azt jelenti, hogy az elfogyasztásukat követő 25 perc során bejutnak a véráramba és eljutnak a rendeltetési helyükre, a sejtekhez. Ott pedig felépülhet belőlük bármely fehérje, amire a testnek épp szüksége van.

„Hiszünk abban, hogy a változáshoz, a változtatáshoz sosem késő.”

Ha kíváncsi vagy, vajon neked miben segíthetnek az esszenciális aminosavak, próbáld ki az Amino Primo-t!

A betegségének oka 8 hiányzó tápanyag könyv olvasása

Szeretnél többet megtudni az aminosavak fontosságáról? Rendeld meg a 8 hiányzó tápanyag című könyvünket - most ingyen szállítással!

Ha kíváncsi vagy, vajon neked miben segíthetnek az esszenciális aminosavak, próbáld ki az Amino Primo-t!